Száz-kétszáz amerikai állampolgárságú civil rekedhetett Afganisztánban

2021. augusztus 31. 07:31

Az amerikai haderő kivonulása előtt használhatatlanná tette számos ott hagyott katonai eszközét, többek között a kabuli repülőteret védő rakétaelhárító rendszert is.

2021. augusztus 31. 07:31
null

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: 100-200 olyan amerikai állampolgárságú civil maradhatott Afganisztánban, aki nem tudta elhagyni az országot, nem tudott eljutni a kabuli repülőtérre az utolsó evakuációs napon, hétfőn sem. Hozzátette, hogy mindent megtesznek az ő kihozataluk érdekében.

Megsemmisítették a katonai eszközöket

Kenneth McKenzie tábornok, a Középső Parancsnokság vezetője hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Afganisztánból kivonuló amerikai haderő közvetlenül kivonulása előtt használhatatlanná tette számos ott hagyott katonai eszközét: 73 repülőgépet, 70 páncélozott járművet, 27 terepjáró gépkocsit, valamint a kabuli repülőteret az utolsó pillanatig védő C-RAM rakétaelhárító rendszert. Ezeknek az eszközöknek a szétszedése, leszerelése bonyolult és hosszú ideig tart,

sokkal egyszerűbb volt tönkre tenni őket

– tette hozzá. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) közölte hétfőn, hogy az amerikai haderő teljes kivonulásával a kabuli repülőtéren mostantól nincs földi légiirányítás és általában az országban e pillanatban nem létezik légiközlekedési hatóság, ezért amerikai bejegyzésű polgári repülőgépek, pilóták csak az FAA előzetes engedélyével repülhetnek az afgán légtérben.

(MTI)

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2021. augusztus 31. 14:52
Viktor időben hazahozta fiainkat. Köszönjük.
Pitypangocska
2021. augusztus 31. 12:11
Köszönöm a kormányunknak, hogy a mieink már itthon vannak. Ezt még USA sem tudta megtenni.
2021. augusztus 31. 11:32
Megmutatkozik, hogy mi, magyarok mennyivel etikusabban jártunk el, hazahoztuk a magyarokat és a segítőket is. Lehet tanulni tőlünk.
balbako_
2021. augusztus 31. 10:55
A kormányuk meg leszarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!