Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ezermilliárd dolláros kincset rejt Afganisztán földje

2021. augusztus 25. 09:12

A világ egyik legszegényebb országának jövője gyökeresen átalakulhat.

2021. augusztus 25. 09:12
null

Az Index arról ír, hogy az amerikai kivonulás után Afganisztán hatalmas, kiaknázatlan ásványkincseire fókuszál a gazdasági világ. Ha valaha is megkezdődik a kitermelés, írják, az gyökeresen átalakíthatja a nyomorgó térség jövőjét. Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, a jövő azonban biztató, hangsúlyozzák.

Valamivel több mint egy évtizede, 2010-ben amerikai katonai szakértők és geológusok felderítették, hogy a Közép- és Dél-Ázsia kereszteződésében fekvő ország földje közel ezermilliárd dollár értékben rejt ásványkincseket – írja a CNN. A Reuters már – az afgán bányaminiszter korábbi, szintén 2010-es nyilatkozatára hivatkozva – háromezer milliárdra becsüli az egyelőre még a föld mélyén heverő ércek értékét.

Az 1 billió dolláros, azaz 1000 milliárd dolláros, durván háromszázezer milliárd forintos tételről a következőt írják: az Egyesült Államok két évtized alatt ennek a dupláját költötte afganisztáni küldetésére, és az ország felvirágoztatására, igaz, sikertelenül – jegyzik meg. Hozzátették:

az éves magyar GDP a rekorderős 2019-es évben például 163,5 milliárd dollár volt,

vagyis a magyar gazdaságnak hat év alatt sikerülne kitermelnie azt, ami gyakorlatilag a több mint négy évtizede háborúzó ország bankbetétjének tekinthető.

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RPéter10
2021. augusztus 25. 14:38
https://telex.hu/kulfold/2021/08/21/a-vilag-egyik-legfontosabb-nyersanyagkeszletere-tettek-ra-a-kezuket-a-talibok
Akitlosz
2021. augusztus 25. 13:15
A háborúzás drága dolog, saját földön pedig gazdagság sem lesz belőle, csak pusztulás. Sok jó adottságú ország volt, van a Földön, amely gazdag lehetett volna, lehetne, de nem az. Mindegy, hogy Lesotho mennyi gyémántot bányászik ki, az inkább a hollandiai és egyéb zsidókat gazdagítja, nem Lesothót. Magyarországnak is voltak ásványkincsei. Mire ment velük? A magyarországi kőolajtermelés 1943-ban volt a csúcson, Magyarországnak a világháború végén stratégiai jelentősége volt ez miatt. Afganisztán már évezredek !!! óta exportál ásványkincseket. Már az ókori Egyiptom is Afganisztánból importált lazulitot. És? Sz'al kétlem, hogy Afganisztán gazdag ország lesz.
Frakk a macskák réme
2021. augusztus 25. 12:32
Ha sikerül megvalósítani a hidegfúziót, akkor mindent a tengervízből fogunk kinyerni. Az aranyat is, amely ennek következtében ipari melléktermékké válik, mint Verne regényeiben.
Bell & Sebastian
2021. augusztus 25. 12:28
Mák, van? Afganisztán kőzetlemez-vetődésen fekszik. Napos oldala az ásványkincs bőség, árnyas oldala a szeizmikus instabilitás. Ezért egyelőre lakosságot termelnek, amit mások tartanak el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!