Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik az afgán elnök

2021. augusztus 18. 17:07

Gáni a hétvégi, tálib hatalomátvétel előtt nem sokkal elmenekült Afganisztánból.

2021. augusztus 18. 17:07
null

Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik Asraf Gáni afgán elnök – közölte szerdán az emírségek külügyminisztériuma. Gáni a hétvégi, tálib hatalomátvétel előtt nem sokkal elmenekült Afganisztánból. „Az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma megerősítheti, hogy az Egyesült Arab Emírségek fogadta Asraf Gáni elnököt és családját humanitárius okokból” – áll a tárca közleményében. Az emírségek kormánya nem szolgált további részletekkel.    

A sajtóban korábban megjelent egyes beszámolók arról szóltak, hogy Gáni Tádzsikisztánba menekült, míg más források szerint Üzbegisztánba, ismét más források szerint pedig Ománba. Az afgán elnök vasárnap menekült el Afganisztánból, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül elfoglalhatták a fővárost, Kabult.    

Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a vérontást, mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.    

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal 1996-től 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején. Az emírségek 2001-ben megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal amiatt, mert utóbbiak megtagadták, hogy kiadják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent.  

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2021. augusztus 19. 07:41
Dubaiban van az afgán elnök? Akkor csak egy kicsit megpihen az alkotó elme, ha a táliboknak szüksége lesz rá, majd hazamegy.
Mikesi Károly
2021. augusztus 18. 19:22
Kérdésem (most) csak egy van: Gáni miért nem intézi el az EAE jelenlegi kormányával, hogy, ugyancsak emberiességi okokból, fogadjanak be néhány tízezer afgán menekültet is, akik a tálibok elől akarnak menekülni? Az Emírség lakósságának majdnem 100 %-a muszlim, tehát vallásilag nincs gond. Igaz, nem tudom, hogy ott síita vagy szunnita többség van-e. És hogy az afgánok milyen irányultságúak, ezt sem tudom. Vagy a muszlimok mégis inkább a "gyaurok" közt akarnak élni? "Gyaurok", mert akár igazi keresztények, akár álkeresztények, akár ateisták azok, akik közé kívánkoznak, de semmiesetre sem muszlimok. No, elismerem, hogy kérdésem álkérdés, minthogy esze ágában sincs az Emírségnek befogadni a többnyire tanulatlan migránsokat.
Mikesi Károly
2021. augusztus 18. 19:21
mokány
2021. augusztus 18. 19:02
Az amerikaikat csak a mák (ony) üzlet érdekli .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!