A tálibok a hatalom „oroszlánrészét” követelik a tárgyalásokon

2021. augusztus 04. 07:51

Nagyon távol áll egymástól a tálibok és a kabuli kormány álláspontja az Egyesült Államok által támogatott afganisztáni béketárgyalásokon, miután a lázadók „a hatalom oroszlánrészét” követelik maguknak.

2021. augusztus 04. 07:51
null

Zalmay Khalilzad afgán ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott borúlátó értékelése időben egybeesik a tálib erők tartományi székhelyek elleni előrenyomulásával, amely már eddig is civilek tízezreit késztette menekülésre, miközben az amerikai haderő húsz év utáni kivonása az országból már a végéhez közeledik.

„Ezen a ponton ők azt követelik, hogy nekik jusson a hatalom oroszlánrésze a következő kormányban, tekintettel a katonai helyzetre, ahogy azt ők látják” – mondta Khalilzad az Aspen Biztonsági Fórum online konferenciáján. A megrekedt dohai tárgyalások ügye volt a témája kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Asraf Gáni afgán elnök telefonos megbeszélésének is, melynek során egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat. Blinken és Gáni emellett „elítélték a folytatódó tálib támadásokat és a civil lakosság elüldözését” – ismertette Ned Price külügyminisztériumi szóvivő egy nyilatkozatban.

A tálibok előretörése olyan félelmeket táplál, hogy a lázadók vissza akarják állítani azt a kíméletlen iszlamista kormányzást, amelynek a 2001-es, Egyesült Államok vezette invázió vetett véget, beleértve a nők és a független média elnyomását. A lázadók ugyanakkor azt mondják, hogy békemegállapodást akarnak – írja jelentésében a Reuters hírügynökség.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. augusztus 04. 09:45
Amerikai hátszéllel, magyar zsoldosokat is toboroznak Kabul őrzésére.
zuriktodor
2021. augusztus 04. 09:24
nem illik ilyet mondani, de szerintem az afganisztán lakossága az emberiség legalja. ahol ez a talibán őrület ilyen tömeget ránt magával, ott az emberekben valami eredendő probléma van. nukit nekik.
turáni sólyom
2021. augusztus 04. 08:58
Afganisztán az USA történelmi kudarca! Nem tanultak a britek gyarmati háborújából és a szovjetek komcsi expanziójából. Aki más hibájából nem tanul, csak a sajátjából az több mint hiba, egyenesen öngyilkosság....
George Soros 2.0
2021. augusztus 04. 08:58
Hehe. Megérte keverni a szart. Afgánoknak nem kell a demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!