Nem megy el az EP-vitára Orbán Viktor, amit a pedofilellenes törvényről rendeznek

2021. július 06. 20:12

A törvény kapcsán az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója fogalmazott meg határozati javaslatot, melyet a Fidesz frakciója is támogat.

2021. július 06. 20:12
null

Novák Katalin szerint az EP-ben „egy statáriális döntést szeretnének elérni, de nem lenne szerencsés, ha vádként megfogalmazott vélelmek alapján lehetne uniós szankciókat életbe léptetni, forrásokat elvonni” – nyilatkozta az ATV-nek. 

„Valóban a holnapi napon lesz az Európai Parlamentben egy vita, ahol napirendre tűzték a gyermekvédelmi törvényünket. Ami érdekes, hogy még a hivatalos dokumentumot nem is láttuk,

– mondta Novák Katalin az ATV kérdésére. 

Hidvéghi Balázs és Győri Enikő szólalnak fel a vitában

Novák Katalin az EP-vitáról az ATV kérdésére azt mondta, hogy „ez annyiban nem meglepő, hogy itt egy statáriális döntést szeretnének elérni a vád megfogalmazását megelőzően, ami úgy tűnik, hogy az Európai Unió különböző intézményeinek egyre inkább bevett gyakorlat. Egy politikai akcióról van szó” – jelentette ki.

Még egyszer hangsúlyozom, a gyermekekről van szó, tehát 18 év felettiekre egyáltalán nem vonatkozik ez a jogszabálycsomag. A megszületett döntések kizárólagosan a gyermekek védelme érdekében születtek” – mondta, hozzátéve, hogy „a vitában ott lesznek az európai parlamenti képviselőink, akik majd helytállnak. Az Európai Parlament LIBE bizottságában Hídvégi Balázs a felelőse ennek az ügynek. Tudomásom szerint Hidvéghi Balázs és Győri Enikő lesz az a két parlamenti képviselőnk, akik a vitában felszólalnak”. 

Határozattervezettel lép fel az ECR-frakció

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciója már megfogalmazott egy olyan haátrozat-tervezetet, mely „a nemzeti szuverenitás jegyében született és a nemzeti hatáskörök védelmét tartalmazza. Ehhez a nyilatkozathoz csatlakoznak majd a a Fidesz képviselői” – mondta Novák Katalin az ATV riporterének. 

A Népszavához kiszivárgott az EP-s határozat-tervezete is. Eszerint a Magyarország által igényelt uniós helyreállítási forrásokat, az Európai Bizottság ne utalja addig, amíg nem bizonyosodik be, hogy a pénzeket nem használják Magyarországon „diszkriminatív vagy emberi jogi sérelmeket tartalmazó döntésekhez”. 

Novák Katalin szerint ha erről a gyermekvédelmi jogszabállyal összefüggésben van szó, „akkor diszkriminációról, jogsérelemről itt nem beszélhetünk, nincs tudomásom semmilyen olyan döntésről, vagy vizsgálat eredményéről, amely ezt kimondta volna. Véleményekre nagyon ritkán szoktak következményeket alapozni. Nem is nagyon lenne szerencsés, ha a jövőben erre az útra kerülnénk át, “hogy vádként megfogalmazott vélelmek alapján lehetne uniós szankciókat életbe léptetni” – mondta asz ATV-nek a miniszter.

„Mi is láttunk kiszivárgott dokumentumokat. Hogyha a kiszivárgott dokumentumból indulunk ki, ott egészen érdekes és újszerű dolgok vannak, például az is, hogy ha megfelelő lépések nem történnek az uniós intézmények részéről, akkor az EU-tagállamokat szólítja fel az Európai Parlament arra, hogy ők lépjenek fel különböző szankciókkal vagy ők cselekedjenek. Ez eddig még nem volt gyakorlat az Európai Parlamentben” – jelentette ki Novák Katalin, de megjegyezte, hogy az EP határozattervezetének pontos szövegét nem ismerik. 

„Nem hiszen, hogy fel kellene üljünk bármilyen fenyegetésnek, ami mostanság gyakorivá vált. Az a módi, hogy bármi is történjék, ami nem tetszik valakinek, azt mondja, hogy ja, ha ezt csináljátok, majd nem kaptok pénzt”. Lehet farkast kiáltani, lehet sokszor is farkast kiáltani, de én mindenkit óvnék attól, hogy túlzottan tartson attól, hogy bármilyen következményei lehetnek akár a holnapi vitának, vagy az annak kapcsán megszülető dokumentumnak” – mondta Novák Katalin a strassbourgi EP vitáról. 

Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 07. 10:12
Na most bebizonyosodott, hogy a diktátor egy gyáva szar ember ! Az egész törvényt ö találta ki és most kötelessége lenne személyesen kiállni és megvédeni ! De rájött, hogy mindenki útálja az EU-ban és fél a zakótol, mert ö egy ilyen harcoló tipus ha csak pofázni kell !!!
fogas paduc
2021. július 07. 10:08
A libbantak most egy olyan töréspontba vernek éket, ami könnyen az eu szétporladását okozhatja.
formaegy
2021. július 07. 08:31
Gyereknyomorító pedofil buzi nácik vergődése, ami a magyar hazaáruló büdös náci ballibes bandának az újabb M.o., a magyar emberek támadása! Követeljük, hogy ezeket a ballibes hazaáruló férgeket állítsák bíróság elé hazaárulásért. Sehol a világon nem tűrné azt a fajta rágalomhadjáratot az országa ellen amit ezek a mocskos hazaáruló ballibesek elkövetnek! Gyereknyomorító rühes kutyák!
Pierre
2021. július 07. 08:28
"Robin a bátor elfutott, Bátran elszaladt, el ő! A vész láttán ahogy tudott Farkát behuzva elfutott úgy messzire s ina szakadt midőn nyulként bátran szaladt előre csak lassan jutottt mert közben töbször elcsuszott a bátrak bátra hőőős Sir Robin!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!