Zelenszkij: Oligarchamentes országot építünk

2021. június 24. 15:44

Az ukrán elnök listát szeretne felállítani az országban működő oligarchákról, és eltiltaná őket attól, hogy politikai pártokat támogassanak.

2021. június 24. 15:44
null

Volodimir Zelenszkij listát szeretne felállítani az országban működő oligarchákról, és – többek között – eltiltaná őket attól, hogy politikai pártokat támogassanak – írja az Euronews.

Az ukrán elnök azt mondta: „Oligarchamentes országot építünk.

Negyvenmillió ember országát építjük, nem a száz leggazdagabbét.

Egy olyan országot, ahol az állam valóban segíti a vállalkozásokat, de a nagy cégek nem az állami költségvetésből élnek.”

A portál szerint ez a törekvés összhangban van az ország NATO-csatlakozásával is: Joe Biden amerikai elnök nemrég azt mondta, hogy a korrupció az ukrán csatlakozás egyik legnagyobb akadálya.

Oligarchának számítanak azok, akik az alábbi négy, „meglehetősen puha” állításból legalább háromnak megfelelnek: politikailag aktívak, több mint 2,2 milliárd hrivnya vagyonuk van, jelentős befolyást gyakorolnak a sajtóra, és monopóliumuk van valamiből.

Az Euronews megkereste a kijevi műszaki egyetem oktatóját, Alekszej Jakubint, aki azt mondta: „Egyesek puszta politikai marketingfogásnak látják az elnök ötletét, míg mások úgy gondolják, túl messzire megy, és nem tartja tiszteletben az alkotmányt. 

Több százan tartozhatnak ezekbe a kategóriákba, ők most idegesek lehetnek, hogy vajon őket is célbaveszik-e, míg másokat nem” 

– mondta a tudós.

Kép forrása: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 25. 12:38
biden majma a dar win közből
filopatl
2021. június 24. 18:22
mintha kilátszana a pultból, kapott sámlit a lába alá?
Harangláb
2021. június 24. 17:49
Azt hittem, felhagyott a komikus szakmával...:)
brekker
2021. június 24. 17:45
Listázás... Az amerikai külügy mindjárt tiltakozik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!