Több mint egymilliárd adag oltást ad a G7-csoport a szegényebb országoknak

2021. június 13. 18:36

A vakcinák vagy közvetlenül jutnak el az országokba, vagy a COVAX beszerzési programon keresztül válnak elérhetővé.

2021. június 13. 18:36

Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7) – jelentette be a Hetek háromnapos angliai csúcstalálkozójának vasárnapi zárónapja után Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a G7-csúcs helyszínén, a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus elleni oltóanyagokat a G7-csoport vagy közvetlenül juttatja el a célországokba, vagy a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési program finanszírozásának emelésével tesz hozzáférhetővé pótlólagos dózisokat.

A brit kormányfő külön kiemelte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcináját, amellyel eddig több mint 500 millió embert oltottak be világszerte. Johnson kijelentette: ez a világ legnépszerűbb oltóanyaga, nem utolsósorban azért, mert önköltségi áron hozzáférhető.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. június 14. 05:18
""Sok meglepetést okozott már ez a vírus, rosszabb bárminél, mint amitől tartottunk" - nyilatkozta a BBC-nek Aris Katzourakis, aki az Oxfordi Egyetemen a vírusok evolúcióját tanulmányozza. "Önmagában az, hogy másfél éven belül két olyan verzió is kifejlődött, ami ötven százalékkal fertőzőbb volt a korábbinál, fenomenális változás". Ez alapján ő "badarságnak" gondolná megkísérelni annak számszerűsítését, hogy hova fejlődhet még." "Ő úgy véli, hogy a következő években még fertőzőbbé válhat a koronavírus. Hogy hogyan? Az emberi szervezethez egyre jobban alkalmazkodó vírus tüskefehérjéjének módosulásai révén hatékonyabban tudja megfertőzni az emberi sejteket; tovább képes életben maradni a levegőben; jobban elszaporodva növeli a fertőzöttek által kilélegzett-köhögött-tüsszentett vírusok számát; de még akár az is megváltozhat, hogy hogyan fertőz tovább. Az alfa variáns például úgy vált fertőzőbbé, hogy ügyesebben kerülte ki az emberi szervezet riasztórendszerét, az interferonokat." "jelenleg, amikor a koronavírus még ilyen rövid ideje része az életünknek, megjósolhatatlan, hogy milyen irányba indul a további evolúciója." https://444.hu/2021/06/12/a-koronavirus-masfel-ev-alatt-csaknem-negyszer-fertozobbe-valt-vajon-meddig-fejlodhet-meg
EMM195
2021. június 14. 02:33
Helyes.
pemete jakab
2021. június 14. 00:14
"Több mint egymilliárd adag oltást ad a G7-csoport a szegényebb országoknak" A feleslegessé vált kapacitásokat valahogy le kell vezetni.
az ember
2021. június 13. 23:22
Támogatom ezt a vakcinaprogramot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!