Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kim Dzsongun gazdasági reformokra készül Észak-Koreában

2021. június 08. 11:24

Kim Dzsongun gazdasági terveket vázolt fel észak-koreai pártvezetőnek, annak érdekében, hogy elősegítsék az ország kilábalását az elhúzódó koronavírus-válságból – írta meg az AP alapján a Marker Watch.

2021. június 08. 11:24
null

Az észak-koreai állami hírügynökség szerint a mostani egyeztetések apropóját a párt központi bizottságának június elejére tervezett ülése adja. Kim terveit nem részletezték, de leírták, hogy „kézzelfogható változásokat” kívánnak elérni a gazdaság és az emberek életkörülményeinek stabilizálása érdekében.

Az észak-koreai gazdaság évtizedek óta rosszul menedzselik, melyet súlyosbítanak a nyugati országok által kivetett szankciók és a koronavírus-járvány. Dél-koreai források szerint nincs jele annak, hogy Észak-Korea könnyítene a világjárvány kezdetén bevezetett határellenőrzésen, hogy ezáltal további ipari és mezőgazdasági anyagokat importálhason a termelés fellendítése érdekében.

Végetért a diplomáciai enyhülés időszaka is

A nehézségek miatt Kim egy idén korábban megtartott központi bizottsági ülésen jelezte is, hogy kitartást kér az emberektől, illetve bejelentette, hogy nagyobb állami ellenőrzést fognak érvényesíteni olyan területeken, mint a mezőgazdaság, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a vegyiparra és a fémiparra. Utóbbi két szektort igen hátrányosan érintették a szankciók és a járvány.

A külpolitikai terén sem jó a helyzet, miután nem sikerült elérni az amerikai szankciók feloldását, az észak-koreai vezetés pedig elzárkózik attól, hogy a Joe Biden vezette Egyesült Államokkal tárgyaljon.

Az év elején, a párt 2016 óta tartó első kongresszusán Kim arra buzdította embereit, hogy legyenek ellenállóbbak a gazdasági önellátásért folytatott küzdelemben, és felszólított a gazdaság feletti állami ellenőrzés megerősítésére, a mezőgazdasági termelés fellendítésére, valamint a vegyi anyagok és az acélipar fejlesztésének előtérbe helyezésére. Ezeket az ágazatokat kritikusan kimerítették a szankciók és a világjárvány közepette leállították a gyárakba a nyersanyagok behozatalát.

Fotó: MTI/EPA/KCNA

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2021. június 08. 14:09
Nem csoda, hogy éhezik a nép csak rá kell nézni a faszira. Felzabál mindent :)
Tibesz26
2021. június 08. 12:31
ez a bohoc kiéheszteti a saját országát miközben ő rakétázik nem hiába nevezzük észak koreaiakat rakétásoknak pedig az országának fel kell lendülnie vagy ugy jár mint az aszték birodalom
Mich
2021. június 08. 12:21
Követi Kínát.
nick89
2021. június 08. 11:58
Néha azt gondolom, hogy a mi Pufink énnél jobb. Néha meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!