Az izraeli hadsereg félretájékoztathatta a sajtót, hogy halálos csapdába csalja a Hamász harcosait

2021. május 15. 18:45

Szárazföldi offenzívát jelentettek be, ám ilyenre végül nem került sor.

2021. május 15. 18:45
null

Az izraeli hadsereg péntekre virradó éjszaka Twitter-csatornáján, újságíróknak küldött SMS-üzenetekben és szóvivőjén keresztül is azt üzente, a szárazföldi csapatok offenzívába kezdtek a Gázai övezetben. A nagy nemzetközi híroldalak be is számoltak arról, hogy folyamatban van a Hamász által uralt területekre való izraeli behatolás, ám néhány órán belül kiderült: az invázióra nem került sor, csupán a tüzérség lőtt gázai célpontokra, miközben folytatódtak a légitámadások.

Péntek este több izraeli hírszájt megírta, hogy a zsidó állam hadsereg szándékosan tájékoztatta félre a világot, céljuk pedig az volt, hogy a Hamász-harcosokat becsalják azokba az észak-gázai alagutakba, amelyeket százhatvan izraeli gép kezdett el bombázni. Sajtóhírek szerint sikeres volt a húzás, az alagutakból valóságos halálos csapda vált. Az inváziót bejelentő szóvivő, Jonathan Coricus viszont továbbra is állítja, ő értette félre a frontról érkező információkat, nem akarta átverni a médiumokat.

Sajtóirodáknak otthont adó épületet bombáztak le

Egy izraeli légi csapás a Gázai övezetben romba döntött szombat délután egy 12 emeletes épületet, amely több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak is otthont adott. A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk” – kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója. Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt.

Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyház bombázásával az iszlamista Hamász katonai hírszerzését vették célba. „Az épületben civil médiumok irodái működtek, de ezek mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel” – közölték. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a katonai felszereléseit szándékosan a Gázai övezet sűrűn lakott városnegyedeiben helyezte el.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és Tel-Aviv úgy készüljön, hogy „a Föld is beleremeg majd" a palesztinok válaszába. Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, a csapásban két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

(New York Times/MTI)

A videofelvételről rögzített képen izraeli rakétatalálat nyomán összeomlik egy épület, amely otthont adott az AP amerikai hírügynökség helyi irodájának is Gáza városában 2021. május 15-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. (MTI/AP)
 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. május 16. 09:21
Persze, nem fogják elhallgattatni, mert nem akarják. Ennyi.
mucsay
2021. május 16. 07:33
szegény zsidók
Kiiisteleeeki
2021. május 15. 22:58
Végtelenül szomorú, hogy megint ide fajult a helyzet.
mokány
2021. május 15. 20:54
Hit a sorsban : fatalizmus. Ezt követni fanatizmus. Mindeközben Istenre hívatkozni :Teokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!