Véletlenül lőtt a rendőr Minnesotában

2021. április 13. 07:14

Joe Biden amerikai elnök teljes körű kivizsgálást sürgetett Wright halála ügyében, és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket.

2021. április 13. 07:14
null

A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya. Gannon azt is elmondta, hogy a 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű–regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben. A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyen az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy sokkoló, leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: lelőttem.

Randalírozások kezdődtek

„A felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát eredményezte” – mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van. A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center–i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény– és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált. A rendőrségi jelentések szerint voltak, akik fosztogatni kezdtek, a közeli bevásárlóközpontban 20 üzletbe törtek be. Tim Walz, Minnesota állam kormányzója hétfőn bejelentette, hogy

este 7 órától kedd reggel 6 óráig kijárási tilalmat vezetnek be a környező megyékben.

Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere azt mondta, teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. „Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek” – fogalmazott a polgármester.

A Brooklyn Center nevű minneapolisi negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd. Őt a rendőrök azért akarták előállítani a városban 2020. május 25–én, mert bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során a 46 éves Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. Az esetről videofelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Tárgyalása jelenleg is zajlik Minneapolisban.

Tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát

Wright édesanyja vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy felhívta a fia, és közölte vele, hogy félreállították a rendőrök, mert légfrissítők lógtak a visszapillantó tükrén, ami Minnesotában illegális. Katie Wright elmondása szerint hallotta a telefonban, hogy a rendőrség felszólította a fiát, szálljon ki a járműből. A rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy kollégái

a gépjármű lejárt regisztrációja miatt állították meg Wrightot,

majd ahogy közeledtek az autóhoz, felfedezték, hogy valamilyen tárgy lóg a visszapillantó tükrén. Wright apja a Washington Post című napilapnak elmondta, hogy fia néhány évvel korábban tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát, és különféle munkákat végzett, hogy 2 éves fiát támogatni tudja.

Ben Crump ügyvéd képviseli Wright családját. Ő az a jogi képviselő, aki elérte, hogy 27 millió dolláros kártérítést fizessen Minneapolis városa a Floyd család számára. „Daunte Wright egy újabb fekete férfi, akit azok öltek meg, akik arra esküdtek fel, hogy szolgálnak és védenek minket” – fogalmazott Crump. 

Joe Biden amerikai elnök teljes körű kivizsgálást sürgetett Wright halála ügyében, és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket. Az elnök elítélte az erőszakot és a fosztogatásokat. „Valóban tragikus dolog történt, de azt hiszem, meg kell várnunk, mit mutat a vizsgálat” – mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban.

(MTI)

Fotó: Rendőrautó tetejére ugró férfiak egy lövöldözés helyszínén a Minnesota állambeli Minneapolis Brooklyn Center nevű negyedében 2021. április 11-én. Ezen a napon tiltakozások robbantak ki Minnesota amerikai állam székhelyén azután, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. A 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs volt érvényben, de megpróbált elhajtani a helyszínről.MTI/AP/Star Tribune/Carlos Gonzalez

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. április 13. 20:38
a niggerek miért hiszik , hogy nem kell engedelmeskedni a rendőrnek ? ...meg is érdemli az amelyiket agyonlövik
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. április 13. 18:40
Miután eloszlott a lőpor füstje, itt Siófokon is sokkal tisztább, görényszagtól mentes lett a levegő.
Subi2
2021. április 13. 11:45
Már megint egy "jogkövető" fekete áldozat. Be kell tartani a törvényeket és akkor nincs intézkedés, nincs félreértés stb. De hát ezeknek a törvények betartása nem nagyon sikerül.
MZXX
2021. április 13. 09:26
Lesz BLM 2.0.?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!