Trócsányi: Az európai pártlisták újabb szakadékot húznak az emberek és a politika közé

2021. április 20. 12:08

Trócsányi László szerint az európai parlamenti transznacionális választási listák gyengítenék a nemzeti pártok szerepvállalását.

2021. április 20. 12:08
null

Az európai parlamenti transznacionális választási lista gyengítené a nemzeti pártok szerepvállalását – hangsúlyozta Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A transznacionális lista kettős legitimációt hoz létre

A politikus az elképzelésről azt mondta, kettős legitimáció jönne létre, „tehát ez az ötlet igazából (...) nagy szakadékot hoz majd” a polgár és a megválasztott képviselő között.    

Emlékeztetett:

az Európai Unió jövőjéről szóló vitában ismét előkerült a transznacionális választási lista ötlete,

ráadásul most nagy hangsúlyt kapott, amit jelez az is, hogy Emmanuel Macron francia államfő is mellé állt.    

A nemzetközi lista a baloldali pártok szívügye

Hozzátette,

a transznacionális listát főként a baloldali és a liberális európai parlamenti pártok szeretnék;

szerintük az európai demokráciát úgy lehet megerősíteni, ha az európai pártokat erősítik meg, ezért létrehoznának egy közös pártlistát, amelyre a polgárok szavazhatnának.    

 – emelte ki Trócsányi László, hozzátéve, hogy az ötlet a nagy tagállamoknak kedvez, hiszen ezekben több ember él, így az ő szavazataik nagyobb súllyal esnének latba. Az EP-képviselő hangsúlyozta, az ötletet veszélyesnek tartja és semmiféleképpen nem tudja támogatni. Kérdésre elmondta azt is, az Európai Uniót most sok probléma sújtja, ezért Brüsszelben azt gondolják, hogy a központosítás megoldást jelenthet, vagyis egyfajta szövetségi állami berendezkedés felé mozdulnának el. Trócsányi László szerint ez szembemegy azzal, amit az európai "alapító atyák" egykor elképzeltek.

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. május 04. 09:26
"Olyan emberekre kellene szavazni egy magyar polgárnak, akiket nem is ismer." Ja. Képzeljük el, hogy az USA-ban, amely valódi szövetségi állam, mondjuk Texasban kaliforniai jelöltekre kellene szavazni. Érdekes megfigyelni, hogy az ún. Európai Egyesült Államok hívei egyes kérdésekben messze tovább mennének, mint az USA-ban, lásd például adózás. Az USA-ban vannak szövetségi adók, de az adók 70-80%-át a helyi államnak fizetik be. Itt az EU-ban meg egyesek adóharmonizációt akarnak, minél nagyobb centralizációval, de ugyanakkor a gazdagabb államok (lásd fukar négyek), mindezt kisebb közös költségvetéssel... Fából vaskarika...
Caruso
2021. május 02. 08:05
Ennek az lesz a vége, hogy az örök adósságban úszó országok, mint csak, hogy kettőt említsek Görögország, Olaszország is, persze a franciák is felmarkolják a hitelt és eltelik majd néhány év és kiderül, hogy nem tudják törleszteni a hitelt, ezért majd mindenki fizet helyettük így mi is. Nem véletlen, hogy Orbán nem akarja a hitelt felvenni a Magyarországra eső részét. Karácsony viszont mindent elkövet a baloldallal karöltve, hogy az EU kényszerítse rá Orbánt. Jövőre a választásra akarnák elb@szni, majd mi pedig fizessünk. Nagyon sok pénz és nagy baromság és még az ükunokáink is fizetni fogják. Erről népszavazást kellene tartani.
Vasalo
2021. május 01. 19:47
Az egész pandémia illetve a mesterséges meghosszabbitása - vakcina hiány, és ( készakarva) elbaszott szerzödés, valamennyi EU tagállamot a csöd felé terelte, és igy akarják kikényszeriteni a közös hitel, amiröl majd a csalok Brüsszelben fognak dönteni, mi meg gyerekeink ki tudja meddig fizetni. Garantáltan több állam nem figja tudni fizetni, amiböl ujjabb konfliktus lesz.... Azt sem érti nagyon az ember, hogy miért a harmadig legsulytottabb orszag Franciaország, igy keleteuropai szegényebb országok is a francia elbaszott gazdasági politika veszteségeit fogjuk fizetni. 2009-ben csak északi szomszédaink fizették a görög csödöt, most meg már mindenki fogja.
Kristály
2021. május 01. 17:30
Ez a gyarmatositás fegyver nélkül helyben a legolcsobb a másik totális lefosztása A 2004-2010 közötti állapotot siratják vissza a szabad prédát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!