Teljesen átalakítja a geopolitikát a mesterséges intelligencia

2021. április 06. 08:24

Az új technológia megjelenésével megváltozik a világ berendezkedése, és azon országok, melyek ezt időben belátják, a jövő nagyhatalmai lesznek.

2021. április 06. 08:24
null

Abishur Prakash jövőkutató Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája című könyvében a mesterséges intelligencia (MI) és a geopolitika kapcsolódási pontjairól rántja le a leplet. Az elemző kifejti, hogy a jövőben a politika jelentősen megváltozik. A hús-vér politikusok mellett már a mesterséges intelligencia is versenybe szállhat a szavazatokért, sőt akár az is megtörténhet, hogy választójogot kap, így beleszólhat majd a politikába. Világszerte megfigyelhető a harag és frusztráció a politikusokkal és kormányokkal szemben, emiatt a szavazók az MI-politikusok felé húzhatnak. 

Ez azt jelenti, hogy

megváltozik a politikai pártok szerepe, hiszen az MI nem feltétlen pártokhoz fog kötődni,

hanem az őt létrehozó céghez, így a vállalkozások egyre nagyobb szerephez juthatnak egy ország politikai életében és becsatornázhatják speciális érdekeiket. Ezek a kihívások azt eredményezhetik, hogy a külföldi kormányok és csoportok nagyobb szerepet játszhatnak majd a politikában. 

Az új technológia forradalmasítja a nemzetközi kapcsolatokat 

Az Mi ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatokban is nagyobb szerepet fog kapni. A felfegyverzett MI átalakíthatja a világhatalmi egyensúlyt, ez lehet ugyanis az államok katonai erejének és hatalmának forrása. Hasonlóképpen nagy változást hozhat az MI alapú térképészet is, amely műholdas képek felhasználásával gyűjt adatokat, amely lehetővé teheti az országok számára, hogy hatékonyan kezeljék a nemzetbiztonsági kockázatokat, és gazdasági döntéseikben is segítséget nyújthat.

E technológia megváltoztatja, hogy az országok miként látják egymást, ez alapján pedig változhat az egymással szemben tanúsított viselkedésük is.

Az MI lehetővé teszi a prediktív rendőrség létrehozását, amely előre jelzi a bűncselekményeket. Mivel a kormányok akár más országokban is telepíthetnek ilyen rendszereket, így ez hatással lehet az országok közötti kapcsolatokra. A technológia hátulütője, hogy a rendszerben lévő esetleges előítéletek nemzetközi konfliktusokat válthatnak ki. A szerző szerint a jövőben lehet, hogy éppen azok az országok lesznek a legbiztonságosabbak, ahol nincs prediktív rendőrség, hiszen így az új konfliktusforrás sem jelentkezik. 

A megváltozott bűnüldözési rendszerekre hatalmas szükség lehet, hiszen a technológia fejlődése a bűncselekmények új típusának megjelenését eredményezheti. Az MI ugyanis átveheti az irányítást a bűnözés meglévő formái felett, illetve új bűnözési formákat fejleszthet ki. Irányíthatja egy adott bűncselekmény végrehajtását, de a számítógépes csalást is új szintre emeli, például utánozhatja az emberek hangját, vagy akár videót is hamisíthat. 

Fontos továbbá kiemelni, hogy

a nemzetközi folyamatokra az etikai és új technológiai kapcsolata is befolyással lesz.

A beprogramozott etika különbözősége új geopolitikai feszültségekhez, akár a kultúrák összecsapásához vezethet. Az MI-etika hatékonyabban befolyásolhatja, mit hisznek és gondolnak az emberek, mint bármilyen múltbeli oktatási rendszer vagy kormányzati propaganda. Az előítéletek ebben az új világban sem tűnnek el, akár még fel is erősödhetnek. Az emberek fizikai és kulturális tulajdonságain túl az MI az alapján is minősítheti az embereket, hogy honnan származnak és milyen az adott ország geopolitikai helyzete.

A nemzetgazdaságoknak új választ kell adniuk a technológiai kihívásokra

A szerző úgy véli, hogy a jövő világgazdasága nem a valutától, az aranytól, a befektetésektől, vagy a politikától függ majd, hanem attól, hogy az MI hogyan elemzi ezek mozgását. A kereskedelmet irányító rendszerek a kereskedelem fellendülését eredményezhetik, Prakash azonban ellenérveket is felsorakoztat. Ha ugyanis az új technológia rossz döntéseket hoz, a gazdasági zavarok gyakoriak lehetnek, továbbá döntései kihathatnak az országok kapcsolataira is.

A jövőben a geopolitikai csoportosulás új mutatójává válhat az, hogy az MI-t kitől vásárolják vagy kinek adják el a kormányok.

Azonban fontos belátni, hogy minél inkább függ egy ország egy másik ország MI technológiájától, annál nagyobb lehet ennek a külföldi országnak a befolyása, mivel gazdasága és vállalkozásai ki vannak szolgáltatva egy másik ország által biztosított munkaerőnek. Vagyis hosszú távon a mesterséges intelligencia meg fogja osztani a világot: lesznek olyanok, akik rendelkeznek ezzel a technológiával, míg mások nem, így az előbbi országok hatalmas versenyelőnyre tehetnek szert.

Ahhoz, hogy egy ország vezetővé váljon ezen a területen, nem elég csupán fejleszteni az MI-t, hanem a hagyományostól eltérően kell gondolkodni róla.

A szerző felhívja a figyelmet öt területre, ahol nem szabad egy nemzetnek más nemzettől függenie, és törekednie kell saját MI fejlesztéseire,

hogy a megváltozott nemzetközi körülmények között is biztosított legyen az állam függetlensége és biztonsága. Ezek a területek az egészségügy, a rendészet, a banki szolgáltatások, a védelem és a közlekedés. Ha viszont egy ország valódi MI-hatalommá akar válni, piaci rést kell keresnie: meg kell találnia azt a területet, ahol kimagasló eredményeket tud elérni, így egy olyan iparágat hozhat létre, amelytől a világ többi része függ majd.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

Abishur Prakash: Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája. Budapest: Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. április 11. 08:55
Először talán a természetes intelligencia alapjait kellene kiszélesíteni és hatékonnyá tenni. A MI egy hülyeség, mert az emberi butaságot is tartalmazza, vagy is éppen a természetes intelligencia szélsőségeit nagyítja fel. Értelemszerűen a MI-t is a hatalmi téboly szolgálatába állítják, ami a totális világrabszolga birodalom kialakítását is segíti.
duzur
2021. április 10. 21:07
Ugye nem gondolod komolyan, hogy pld Kína hagyja magát fékezni, bármilyen területen....
nick89
2021. április 10. 20:15
És közben zajlik a Kína által biológiai fegyverrel (fegyverekkel) kirobbantott III. világháború. Európa és Amerika vesztésre áll.
matykox
2021. április 10. 17:54
Á, az újbeszél süketelés egy újabb messiása akar fölmászni a pódiumra. Elég gyengén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!