Az elszegényedés réme lebeg a puccs sújtotta Mianmar fölött

2021. április 30. 13:52

Az ENSZ jelentése szerint Burma lakosságának fele szegénységbe süllyedhet jövőre.

2021. április 30. 13:52
null

Mianmar lakosságának csaknem fele, akár 25 millió ember süllyedhet szegénységbe jövőre a koronavírus-járvány és a februári puccs nyomán kialakult belpolitikai válság miatt – figyelmeztetett pénteken az ENSZ.

A demokrácia gazdasági fellendülést hozott

A jelentés szerint a szegénységi mutatók a 2005-ös szinte eshetnek vissza, pedig a demokratikus átmenet nyomán az országban egy évtizedig gazdasági fellendülés mutatkozott. Mianmarnak 2005 és 2017 között csaknem a felére sikerült csökkentenie a szegénységben élők számát, mindazonáltal az elmúlt év kihívásai veszélybe sodorják mindezeket az előrelépéseket a fejlődés területén – mondta Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője.    

A járvány súlyos károkat az amúgy is gyenge mianmari gazdaságnak:

a délkelet-ázsiai országban 2020 végéig a háztartások 83 százaléka átlagosan 50 százalékos bevételkiesést szenvedett el

az UNDP elemzése szerint. A februári puccs és az azt követő brutális elnyomás is hozzájárulhat a szegénységi mutatók jelentős növekedéséhez – mutatott rá az UNDP.    

A puccsra válaszul egyebek között polgári engedetlenségi mozgalom indult, amely megbénította a mianmari gazdaság és közigazgatás egy részét.

Egy generáción belül sosem látott szegénység jöhet

„Demokratikus intézmények nélkül Mianmar tragikus, soha nem látott mértékű szegénység elé néz egy generáción belül” – figyelmeztetett Steiner.    

Az előrejelzések szerint az idén a 12 milliót is elérheti a szegénységi küszöb alatt élők száma,

amely jövőre a 25 milliót is elérheti abban az esetben, ha a bizonytalanság mértéke tovább nő. A válságot a nők és a gyerekek szenvednék meg a leginkább, a szegénység mértéke pedig háromszorosára nőne a városokban – áll a jelentésben.    

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos magas rangú tisztségviselőjét. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg választási csalásokra vonatkozó panaszaira    

A hatóságok brutális fellépéssel fojtották vérbe az eddigi megmozdulásokat.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 759 embert öltek meg, és jelenleg is több mint 3400-an vannak őrizetben, köztük a demokratikusan megválasztott kormányt vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsos.

(MTI/EFE) 

Fotó: MTI/EPA Nyitókép: A katonai junta által kibocsátott személyi okmányát mutatja a mianmari rakin buddhista kisebbséghez tartozó lányok egyike az etnikai konfliktus sújtotta nyugat-mianmari Arakán állam fővárosában, Szittvében 2021. április 27-én.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. május 01. 16:57
Ha szegénység lesz, az csak az usa embargója miatt lesz.
mgyfree
2021. április 30. 20:18
szar nekik eddig jólétben éltek, de most majd elszegényednek muhahhhaaa
Gullwing
2021. április 30. 15:08
Mert eddig olyan kibaszott jól éltek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!