Csak a beoltottak szállhatnak mentőhajóra a vulkánkitörés elől

2021. április 13. 18:00

A Karib-tenger keleti részén fekvő St. Vincent-szigeten kitört La Soufriere vulkán elől csak a beoltottak menekülhetnek mentőhajókon, a többieknek máshol kell menedéket találni – döntött a sziget miniszterelnöke.

2021. április 13. 18:00
null

Pénteken különös erővel robbant ki a La Soufriere vulkán a Karib-tenger keleti részén fekvő St. Vincent-szigeten. A kormány ezreket evakuált a térségben. A The Associated Press azt írja, hogy „szakértők szerint az első robbanás 10 kilométeres hamuoszlopot lövellt az égbe, és hogy a hamu többsége a hegytől északkeletre az Atlanti-óceánba hullott. Villámok csapkodtak az égen pénteken késő este a toronyszerű füst- és hamuoszlopban.

– tette hozzá az Associated Press.

A kiürítési erőfeszítések miatt akadozott a járatok törlése, amellett, hogy aggódtak a vulkán további tevékenysége miatt is.

„Az új kitörés miatt csütörtökön kötelező evakuálási parancsot adtak ki nagyjából 16 000 ember számára, akik a sziget északi régiójában található vulkán közelében kijelölt vörös zónában élnek. Több mint 2000 ember tartózkodott 62 kormányzati menedékházban”– számolt be az Associated Press.

Karibi luxushajók mentek a sziget segítségére

A Royal Caribbean Group bejelentette, hogy a Royal Caribbean International és a Celebrity Cruises két hajót küld a szigetre, hogy segítsen a „humanitárius erőfeszítésekben”.

„A Royal Caribbean International és a Celebrity Cruises hajókat küld a karibi St. Vincentbe, hogy kiürítsék azokat a lakosokat, akik jelenleg veszélyben vannak a sziget La Soufriere vulkánjának lehetséges újabb kitörése miatt, amely az elmúlt napokban egyre nagyobb aktivitást mutatott” – áll a társaság közleményében.

„Mindkét hajó szorosan együttműködik St. Vincent hatóságaival a leginkább veszélyeztetett lakosok megsegítésében.

és várhatóan még ma este megérkeznek, hogy segítsék a kitelepítési erőfeszítéseket. Minden óvintézkedést megteszünk a hajóinkra szálló személyzet és utasok egészségének és biztonságának védelme érdekében” - tette hozzá a Royal Caribbean Group.

A miniszterelnök nem engedi hajóra szállni a beoltatlan polgárokat

A sziget miniszterelnöke, Ralph Gonsalves ez követően nem kis vihart kavart azon döntésével, hogy 

a tengerjáró hajókra szállókat illetve a közeli szigeteken ideiglenes menedéket keresőket be kell oltani a COVID-19 ellen.

Azok, akiket még nem oltottak be – számuk több ezerre tehető –  nem hagyhatják el a szigetet, hanem a miniszterelnök szerint „biztonságos zónákban” lévő helyi szállodákban helyezik el őket.

Gonsalves szerint csak olyan oltott lakosok szállhatnak a hajókra, akiket Dr. Simone Keizer-Beache, a St. Vincent és a Grenadine-szigeteki főtiszt előtte ellenőrzött és azonosított

– jelentette az ABC News.

Alig 10% az átoltottság a szigeten

A miniszterelnök az NBC St. Vincent rádióban adott interjújában azt is elmondta, hogy ezt a döntést az evakuáltak befogadására hajlandó országok által hozott rendelkezések miatt hozták azért, hogy elkerüljék az oltatlan állampolgárok beutazásának megtagadását.

Az  Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint eddig csupán 10 805 oltóanyag-dózist adtak be St. Vincent-ben, a teljes lakosság a becslések szerint azonban legalább 111 000 ember.

A Washington Examiner szerint a Carnival Cruises nevű cég szóvivője akik szintén két hajót, a Farsangi Legendát és a Karneváli Paradicsomot küldték és amelyek mindegyike 1500 utast vitt a szomszédos szigetekre azt mondta, hogy a vállalat „nem írta elő az oltás követelményét a humanitárius küldetés során”

Fotó: MTI/EPA/Fülöp-szigeteki légierő

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2021. április 13. 23:19
Mocsok egy világ jön. Naponta megy a szájkarate a kitalált emberi jogokért, miközben a legalapvetőbb jogok lesznek korlátozva. És a népek ezt benyelik. Nálunk is. Hány, de hány olyan hozzászólást láttam itt is, amely a beoltatlanok jogfosztását helyeselte. Pontosabban az oltottak előjogait. Sok mocsok, sok hülye támogatásával.
Csomorkany
2021. április 13. 21:14
Két legyet egy csapásra... Persze ha van mivel oltaniuk. Ha nincs, akkor menjenek a fenébe.
Highlander07
2021. április 13. 19:38
Rendben, akkor megyek saját csónakon - mondja az oltatlan szigetlakó és leszarja a többieket.
MZperXXL
2021. április 13. 19:34
Elég erős motiváció az oltakozásra. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!