A tálibok addig nem tárgyalnak, amíg amerikai katona van Afganisztánban

2021. április 14. 07:26

A szélsőséges csoport vezetője a Twitteren adta hírül a feltételeit.

2021. április 14. 07:26
null

A tálibok nem ülnek tárgyalóasztalhoz addig, amíg nem hagyja el Afganisztánt az utolsó külföldi katona is – erősítette meg Twitter-üzenetben kedden az afgán kormány ellen harcoló felkelők dohai politikai irodájának szóvivője, Mohamed Naím. Közlése cáfolja a keddi török bejelentést, miszerint április 24. és május 4. között az afganisztáni helyzet rendezését célzó isztambuli békekonferencián részt vesz a tálibok küldöttsége is.

Újabb halasztás

Az értekezlet eredetileg már ezen a héten elkezdődött volna, de tálib nyomásra elhalasztották, a lázadók ugyanis közölték, hogy nem vesznek részt a konferencián, ha ezen a héten tartják meg.

A török külügyminisztérium közleménye szerint a fórum célja „felgyorsítani és kiegészíteni a jelenleg Dohában zajló afgánközi tárgyalásokat, hogy igazságos és tartós politikai megállapodást érjenek el”. Az afgán kormány és a szélsőséges tálibok közötti dohai béketárgyalások dacára Afganisztánban továbbra is háború dúl.

Szeptember 11-ig kellene kivonni a katonákat

A tálibokkal 2020 februárjában kötött dohai megállapodásban Donald Trump előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását ígérte idén májusra. A januárban hivatalba lépett demokrata amerikai elnök, Joe Biden kormányzata azonban februárban bejelentette, hogy felülvizsgálja az egyezséget. Keddi hírek szerint Biden szeptember 11-re – az Egyesült Államokat 2001-ben ért iszlamista terrortámadás 20. évfordulójára – tolta el az összes amerikai katona kivonását, és ezt szerdán fogja bejelenteni.

Brit részről ugyancsak kedden közölték, hogy követik az amerikai példát: szintén kivonják katonáik zömét Afganisztánból szeptember 11-ig – ám nem az összeset.

(MTI)

Címlapképen: Mohamed Naím, a tálibok szóvivője

Kép forrása: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. április 14. 09:11
Naná hogy nem tárgyalnak! Ők akarnak demokratikusan tárgyalni... kalucsnyikovval az oldalukon. Nekik ez a demokrácia. Mint a kommunisták... "aki rám szavaz... az leteheti a kezét... és eljöhet a faltól!...
pintyőke
2021. április 14. 08:53
Szélsőséges az apád segge.
shittingbull
2021. április 14. 08:50
Armageddon
2021. április 14. 08:21
Minden USA nagkövetséget a tengerészgyalogság védi. Ez nem 2 embert jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!