Még 100 napig kérhetnek letelepedési engedélyt az európai polgárok Nagy-Britanniában

2021. március 23. 12:57

A brit belügyminisztérium közlése szerint még száz napig kérhetik az EU-állampolgárok a letelepedési engedélyt.

2021. március 23. 12:57
null

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.    

A folyamodványokat idén június 30-ig lehet benyújtani.    

A brit kormány mindenkit sarkall a státusz megszerzésére

Kevin Foster, a brit belügyminisztérium határrendészeti és bevándorlási államtitkára a tárca által kedden ismertetett közleményében felhívta az uniós állampolgárok figyelmét arra, hogy éppen száz nap van hátra a letelepedési kérelmek benyújtására megállapított június végi határidő lejártáig.   

Foster közölte: arra biztatja a jogosultakat, hogy a letelepedési engedély megszerzésével biztosítsák a brit törvények alapján őket megillető jogi státust.    

Az államtitkár kérte azt is, hogy ha bárkinek az ismeretségi körében vannak olyanok, akik jogosultak a letelepedett státus kérvényezésére, de eddig ezt nem tették meg, biztassák őket a folyamodvány benyújtására.    Foster kiemelte, hogy

eddig 5,1 millió EU-állampolgár kérte a tartós brit letelepedési engedélyt.

„Az európai (uniós) állampolgárok a barátaink,  családtagjaink és szomszédaink” – fogalmazott a belügyi államtitkár, hatalmas sikernek minősítve a Nagy-Britanniában élő EU-polgárok számára kidolgozott letelepedési programot.    

A térségből a románok és lengyelek telepednek le leginkább a szigetországban    

A brit belügyminisztérium legutóbbi részletes negyedéves összesítése szerint

eddig 131 ezer magyar állampolgár folyamodott letelepedett jogi státusért Nagy-Britanniában.   

Az országokra lebontott lista élén a lengyelek és a románok állnak 911 240, illetve 836 980 letelepedési folyamodvánnyal. A nagy tagországok állampolgárai közül az olaszok 472 300, a spanyolok 301 790, a franciák 192 800, a németek 135 240 folyamodványt nyújtottak be február végéig.      

Az elbírált folyamodványok 54 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.    

Ez utóbbit azok az EU-államplgárok kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.   

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2021. március 23. 15:08
plussz az a kb 100ezer magyarnak szuletett brit /akik kettos allampolgarok is lehetnek/
civis72
2021. március 23. 13:46
...nocsak... mégsem London a második legnagyobb magyar város ..megint hazudtak a libsik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!