Átpolitizálná az igazságszolgáltatást a spanyol baloldal

2021. március 10. 15:47

Tovább folytatódik a patthelyzet az ibériai államban, ahol az EU egyszerre bírálja az igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetét és a felkínált reformtervezetet is.

2021. március 10. 15:47
null

A baloldali kormány által vezetett Spanyolországban ismét napirendre került a spanyol bíróságok igazgatásáért felelős Legfőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügye, ami tavaly az Európai Bizottságnál is megkongatta a vészharangokat. Ahogy arról már decemberben hírt adtunk, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a szélsőbaloldali Podemos kormánykoalíció októberben törvényjavaslatot szeretett volna benyújtani a bíróságokról szóló törvény módosítására, hogy az ellenzéki spanyol Néppárt (PP) ne tudja tovább blokkolni a Tanács több éve esedékes megújítását.

A kormány ezzel a lépéssel el szerette volna érni, hogy a Tanács tizenkét bíró tagjának megválasztásához a spanyol törvényhozás alsó és felső házának háromötödös többsége helyett az abszolút többség is elegendő legyen. Ezzel voltaképpen

az igazságszolgáltatás működtetését és a kinevezések levezénylését a kormánypártok által favorizált jelölteknek adták volna át.

A kezdeményezés miatt a szakmai körökben komoly vita alakult ki, és a reformtervezet az EU-ban is ellenérzést váltott ki, ami részben a PP európai fellépésének köszönehető. Věra Jourová, Európai Bizottság alelnöke szerint a tervezett átalakítás átpolitizálná, így tehát teljes mértékben aláásná az igazságszolgáltatás függetlenségét, ami szembe megy az uniós normákkal. 

Pedro Sánchez miniszterelnök a belpolitikai és uniós össztűz láttán meghátrált,

és újabb tárgyalásokat kezdeményezett a spanyol törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártjával. Azonban a PP nemrég hátat fordított a megbeszéléseknek, mivel a kormány által felkínált jelöltek között aktív politikusok és José Ricardo de Prada bíró is szerepelt. De Prada vezető szerepet játszott a PP ellen indult 2018-as korrupciós perben, mely során Luis Bárcenast, a párt korábbi pénztárnokát korrupció és csalás miatt 33 év börtönbüntetésre ítélték. Az ország egyik legnagyobb botránya a jobboldali kormány bukásához és Pedro Sánchez felemelkedését hozta magával. 

Egy másik jelölt, Victoria Rosell korábban a Podemos parlamenti képviselője volt, jelenleg pedig az Egyenlő Bánásmód Minisztériumának egyik intézményében tölt be vezető pozíciót.

Rosell jelenleg is politikai szerepet tölt be a végrehajtó hatalomban, míg De Prada esetében a szakami körök támogatásának hiányát kifogásolják. 

Úgy tűnik azonban, hogy a PSOE ragaszkodik jelöltjeihez, vagyis a két párt közötti egyeztetés meghiúsulásával tovább folytatódik a többéves huzavona a spanyol igazságszolgáltatásban. Eva Sáenz alkotmányjogász szerint a Legfőbb Igazságszolgáltatási Tanács működése átfogó reformra szorul, hiszen alapvetően politikai folyamatok irányítják a delegáltak megnevezését. 

Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy a baloldali kormány által tavaly belengetett törvénytervezet még jobban átpolitizálná a spanyol bíróságok igazgatásáért felelős Tanácsát működését. A két nagy párt – habár hivatalosan megszakították a megbeszéléseket – informális úton továbbra is egyeztet, vagyis

elképzelhető, hogy lesz megoldás az egyre inkább abszurddá váló helyzetre.

Jelenleg a Tanácsban helyet foglaló bírák a megbízatásuk lejárta után több évvel is folytatják a munkát, az Európai Bizottság pedig nemcsak a jelenlegi helyzetet, hanem a kormány által felkínált megoldást is élesen bírálta. A  baloldali kormány az EU szorításából csak a pártok közötti megegyezéssel tud kitörni, kérdés, hogy a spanyol vezetés mikor látja ezt be. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. március 20. 09:46
még jobban? hogy a faszba fér ez össze a jogállamisággal? _I_
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!