Verhofstadt a vakcinahiányról: Újra kell értékelni a meglévő szerződéseket

2021. február 06. 12:37

A belga politikus elismerte, hogy az akadozó uniós vakcinabeszerzéseknek „nem szabadna megtörténnie”. Közben a német alkancellár állítólag „nagy szarnak” minősítette az EU stratégiáját.

2021. február 06. 12:37
null

Újra kell értékelni a meglévő szerződéseket – erre a következtetésre jutott Guy Verhofstadt belga európai parlamenti politikus, azt fejtegetve, mi lehet az oka az akadozó uniós vakcinabeszerzéseknek.

A belga liberális politikus Facebook-posztját – amelyet azt követően írt, hogy találkozott Ursula von der Leyennel és Thierry Breton uniós biztossal – az Index szemlézi.

Ebben az ALDE korábbi frakcióvezetője azt írja, hogy „ennek nem szabadna megtörténnie. Az EU vezető szerepet tölt be az oltások gyártásában. A világszerte előállított éves vakcinamennyiség (közel 3 milliárd adag) 76 százaléka az unióból származik. Hogyan lehetséges, hogy ma, több mint egy hónappal az oltási programok elindítása után Európa lemaradásban van?

Verhofstadt saját kérdésére válaszolva azzal folytatta, hogy az egyik ok a kiegyensúlyozatlan szerződésekben keresendő, amelyek az árakra és a kötelezettségekre fókuszálnak ahelyett, hogy az utánpótlás biztosítására és a sebességre tennék a hangsúlyt. Másrészt úgy látja, nem alkalmazzák a sürgősségi eljárásokat az Európai Gyógyszerügynökségen belül, ezáltal pedig

minden jóváhagyott oltóanyagra elveszítenek egy hónapnyi értékes időt.

„Javítsuk ezt ki most. Számítunk Thierry Bretonra ebben. Újra kell értékelni a meglévő szerződéseket. A laza céloktól és a hozzávetőleges céloktól kezdve a kötelező érvényű vállalásokig” – írta, hozzátéve:

„Mint oly gyakran, az Európai Unió most sem a probléma, hanem a megoldás!”

Olaf Scholz német alkancellár közben jóval keresetlenebb kifejezésekkel illette az uniós vakcinabeszerzési stratégiát, a Daily Mail szerint egyenesen „nagy szarnak” minősítette azt. Egy viharosra sikeredett német kabinetülésen személy szerint Ursula von der Leyennek is keményen nekitámadt, kijelentve, hogy a miniszterek

nem engedhetik, hogy „ez a szar” Németországban is megismétlődjön.

Angela Merkel kancellár egy ideig állítólag hagyta az indulatos felszólalást kibontakozni, ám az Európai Bizottság elnökének név szerinti megemlítésekor megvonta tőle a szót.

Nyitókép: Guy Verhofstadt Facebook-oldala

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pedrobike
2021. február 07. 19:49
Hátra vinni lelőni..
cooperator
2021. február 07. 10:01
EZ A SENKI MIT UGAT BELE MINDENBE, AMIHEZ SEMMI KÖZE. SÖPÖRJ INKÁBB A SAJÁT PORTÁD ELŐTT, OTT IS VAN ELÉG DZSUVA.
simonvitéz
2021. február 07. 04:52
Ez a figura lehetne "Európa Arca", annyira szép!
Vakfolt
2021. február 06. 21:15
Erről a ferhofiról mindig eszembe jut a régi vicc, hogy mi van a sánta nő két lába között. Különbség. "Újra kell értélkelni" meg "nem szabadna megtörténnie" ez a pali annyira van képben mint Kéri Lanyó, aki nem érti, de elképzelése azért van. Arról amit nem ért. Gyáááá..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!