Példát statuálna Izraellel a Nemzetközi Büntetőbíróság

2021. február 18. 13:24

A Nemzetközi Büntetőbíróság úgy gondolja, joga van felelősségre vonni Izraelt a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűnökért – ezt viszont Izrael – Budapesttel egyetértésben – vitatja. Miről szól a konfliktus, és mint jelenthet ez a dzsiháddal szembeni harcban?

2021. február 18. 13:24
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A világsajtó szalagcímeit is elérte a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) február eleji döntése: a szervezet kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) szerint a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Hogy pontosan tisztázzuk, miről is szól az ítélet: az ICC leköszönő főügyésze, a gambiai származású Fatou Bensouda arra volt kíváncsi, hogy a büntetőbíróság rendelkezik-e hatáskörrel a vitatott palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények kapcsán.

Mint emlékezetes, az 1995-ös oslói szerződések óta három területre van osztva Ciszjordánia: az A területeken az úgynevezett Palesztin Hatóság (Palestinian Authority, PA) gyakorolja a felügyeletet; a B területeken az adminisztratív irányítása a PA alatt, a biztonsági irányítás Izrael alatt van;na C területek pedig de facto izraeli irányítás alatt állnak. A gázai övezetet az iszlamista Hamasz terrorszervezet uralja a 2006-os választások óta.

Jelenleg tehát

a Nemzetközi Büntetőbíróság arra jutott, hogy van hatásköre a fenti területeken elkövetett cselekmények vizsgálatára;

noha egyelőre még a főügyész nem jelezte, hogy vádat akarna emelni, és közelgő távozásáig már nem is valószínű, hogy Bensouda így tenne. A kérdés az lesz, hogy utódja, Karim Khan brit jogász emel-e majd vádat.

De mint jelent ez Izrael és a palesztinok számára?

Értelmezhetetlen jogi érvelés

Az ICC arra jutott február eleji ítéletében, hogy igenis van hatásköre a palesztin területeken történt állítólagos háborús bűnök vizsgálatára, ám ez többszörösen is problémás.

Izrael alapból nem fogadja el a Nemzetközi Büntetőbíróság fölötte való illetékességét, nem is ratifikálta az azt létrehozó Római Statútumot. A statútum ráadásul eleve kimondja, hogy csak olyan esetekben ítélkezik, ha egy állam nem képes vagy nem akarja kivizsgálni a háborús bűnöket, illetve ha a bűnöket egy aláíró állam területén, vagy aláíró állam állampolgára követte el.

Ezt követően nem sokat kell érvelni amellett, hogy Izraelre – ideértve például Izrael fővárosának, Jeruzsálemnek egészét – nem érvényes az ICC hatásköre.

Nem is véletlen, hogy maga az ítélet is úgy érvelt, hogy a Palesztin Hatóság aláíró államnak számít –

annak ellenére, hogy nem akarnak állást foglalni a kérdésben, állam-e a Palesztin Hatóság.

(A bíróság hármas tanácsának egyedül magyar tagja, Kovács Péter bíró fogalmazott meg kisebbségi véleményt, mint az az ítélet 60. oldalán látható is).

A fő vitás pontokat az olyan területek okozhatják, mint például Kelet-Jeruzsálem, illetve az a tény, hogy Izraelben független bírói rendszer van, amely igenis kivizsgálja azokat az eseteket, ahol háborús bűncselekmények alapos gyanúja merül fel.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt nyilatkozta: „a bíróság döntésével gátolja a demokratikus országok jogát önmaguk védelmére”.

Magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált„Palesztina nem rendelkezik büntető joghatósággal izraeli állampolgárok felett. (…) Csak a kölcsönös tiszteleten alapuló tárgyalások vezethetnek el a békéhez a térségben. A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése sajnos nem visz ehhez közelebb”.

A palesztinok sara

Persze

eljárások alá nem csak izraeli katonák, de palesztin dzsihadisták is kerülhetnek.

A Palesztin Hatóságnak természetesen éppen elég „vaj van a füle mögött”, például a szervezet gazdaságát felbecsülő 2019-es világbanki jelentés szerint a hatóság komoly likviditási gondokkal küszködött, elsősorban azért, mert továbbra is rendszeresen fizet a terrortámadások elkövetőinek, illetve a „mártírok” családtagjainak. Ez az úgynevezett „pay for slay” gyakorlata, melynek keretében a PA havi segélyt küld a sebesült merénylőknek, valamint a halott terroristák családjainak.

Mint emlékezetes, ez volt az a gyakorlat, ami miatt a Trump-kormány befagyasztotta a segélynyújtást a PA számára, s éppen ezért is ellentmondásos, hogy a Biden-kormány már ígéretet tett a segélyek újraindítására.

Ezért 2019 decemberében az ICC éves jelentésében először vetette fel, hogy a PA is felelős lehet háborús bűnök elkövetésében, illetve támogatásában.

A jelentés akkor kimondta: „a Palesztin Hatóság erőszak elkövetésére nyújt pénzügyi ösztönzést az izraeli állampolgárok elleni támadásokat végrehajtó palesztinok családjainak folyósított fizetések biztosításán keresztül, és bizonyos körülmények között az ilyen illetmények folyósítása a Római Statútum alapján bűncselekménynek számíthat”.

Valójában persze még ha felelősségre is vonná az ICC a PA-t vagy a Hamászt, az akkor sem érintené őket olyan súllyal, mint Izraelt egy hasonló döntés.

Nem is véletlen, hogy az ICC február eleji ítéletét Mohamed Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke üdvözölte, tisztáva, hogy az „elkövetők” – vagyis az izraeliek – „nem ússzák meg büntetlenül”.

Ezek a terrorista vagy terrorizmust támogató szervezetek ugyanis eddig is „feketelistán” voltak, azaz megítélésük nagyon rossz, harcosaik nem utazgatnak világszerte, így nem érinti őket különösebben egy ICC-ítélet. Nem valószínű, hogy majd tömegesen tartóztatnak le palesztin terroristákat és viszik őket az ICC elé.

Ezzel szemben Izrael egy nyugatias demokrácia,

amit most egy sorba akarnak helyezni népirtó afrikai rezsimekkel és iszlamista terroristákkal. Veteránjaik járnak-kelnek a nyugati világban, és könnyen megtörténhet, hogy egy elfogatási parancs hatására az aláíró államok például az IDF (Izraeli Véderő) veteránjait vagy izraeli politikusokat tartóztatnának le.

Mint azt a Jerusalem Post is felsorolta: akár Netanjahu miniszterelnököt is, vagy Mose Ja’alon és Avigdor Liberman korábbi védelmi minisztereket, továbbá Naftali Bennettet és a jelenlegi védelmi minisztert, Beni Gancot, valamint katonákat és parancsnokokat is megvádolhatnak.

Mit lép Izrael?

Kétségtelen, hogy a döntés valódi vesztese Izrael, és nem is véletlen, hogy Izrael állam magyarországi nagykövete, Jakov Hadasz-Handelszman így fogalmazott nemrég egy sajtótájékoztatón: az ICC „évek óta űzi ezt az Izrael-ellenes kampányt, olyan állítólagos háborús bűnökre koncentrálva, melyek az izraeli polgárok védelme érdekében tett lépések a Gázai övezetben és más egyéb terülteken”.

A nagykövet szerint 

az ítélet „arra való kísérlet, hogy kirakatpert rendezzenek Izrael ellen”,

ilyen értelemben „politikailag motivált”.

Az IDF a döntésre válaszul megbízottat nevezett ki a véderő jogi küzdelmének vezetésére, és Ganc védelmi miniszter is kijelentette, hogy „meg fogják védeni” az összes izraeli katonát, akivel szemben esetlegesen vádat emelnének.

Hasonló lépéseket a hírek szerint egyik palesztin fél sem tett, és persze kérdéses, miért is tettek volna: katonáikat (terroristáikat) eddig is óvták a nemzetközi hatóságok előtt, és nyilván nem érzik úgy, hogy sok vesztenivalójuk van, ha egy nyugati intézmény kimondja, hogy terroristákat támogattak.

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
klezsola
2021. február 19. 20:53
Orvos látott? „Onallo Izraeli kiralysag sose letezett....”
Lotti
2021. február 18. 22:38
Tudod nem én találtam ki. A korábban beidézett cikk ezt mondja : ...a rabbinikus bíróságok az elmúlt hónapokban kb. 20 alkalommal rendeltek el DNS vizsgálatot zsidóság igazolására, többnyire házasságkötésre bejelentkezés alkalmából. ... Ha ezt Hitler megérhette volna....
mustarharmas
2021. február 18. 20:51
Nincs közünk a témához.
Lotti
2021. február 18. 18:03
Orbáni reálpolitika. A zsidókat bel- és külföldön támogatni. A három éve önmagát nemzetállamként deklaráló Izraelt megvédeni az EU ejnye- bejnye dorgálásaitól is. Lásd a megszállt területekről származó áruk felcímkézése. Uganakkor. A terrorista arab likvidálásán túl, családja házának ledózerolása, mint kollektív büntetés nyilván európai módszer. Az Ázsiában található ország mindenféle európai együttműködésben (spottól a kultúráig) európaiként vesz részt. Atomfegyver neki származási alapon jár. És mi történne azokkal, akik Európában genetikai alapon próbálnának különbséget tenni ember és ember között ? Ugye ilyen ország nem is képzelhető el manapság a glóbuszon? Vagy mégis ? https://neokohn.hu/2019/03/07/zsido-gen-rasszista-gyakorlat-e-a-dns-vizsgalat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!