Egyiptom szabályozná a népszaporulatát

2021. február 23. 20:08

Abdel-Fattáh esz-Sziszi elnök a születések számának visszafogására törekedne a népesség gyors növekedése miatt

2021. február 23. 20:08
null

Egyiptomnak jelenleg 101,5 millió lakója van, amely számmal az arab világ legnépesebb országának számít. Ez a szám azonban 2050-re akár a 153 milliót is meghaladhatja a jelenlegi növekedés alapján. Ez a mértékű népességrobbanás azonban a szakértők szerint nagyban veszélyeztetheti az ország ivóvízellátását és az infrastruktúráját. A legnagyobb veszélynek a főváros, Kairó lenne kitéve, ahol már most mintegy húszmillió ember él.

Gyerekből legyen „kettő elég”

Valószínűleg a fentiek miatt nevezte Abdel-Fattáh esz-Sziszi a múlt héten tartott beszédében

nemzetbiztonsági kérdésnek a népesség alakulását.

Véleménye szerint a fenntarthatóság érdekében évi 400 ezerre kell levinni a népszaporulatot, a jelenlegi 2,4 millióról.

Az egyiptomi vezetés 2018 nyarán indította el a születési arány visszafogását célzó kampányát „Kettő elég” néven. Ez arra utal, hogy a gyermekek ideális száma egy családban legfeljebb kettő.

Már most érezhető a baj

Egyiptom területét 98%-ban sivatag adja. Ehhez képest azonban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint

a lakosság döntő része az ország területének csupán 3%-án él: a Nílus partján, illetve a Nílus deltájában.

A népszaporulat elszabadulása már most is érzékelhető. A kiszélesedő települések miatt a földművesek számára egyre kisebb termőföld áll rendelkezésre. Emellett a vízhiány is egyre nagyobb okoz, amit tovább súlyosít az Etiópiában épülő duzzasztógát. Nem javít a helyzeten a talajvíz szikesedése és szennyeződése sem.

Címlapkép: Tömeg a szfinx előtt. Kép forrása: AFP, Dozier Marc

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2021. március 24. 21:16
Talán nem véletlen a nagy népszaporulat. https://www.nature.com/articles/3901195/figures/4
Ninini
2021. február 24. 19:30
A helyzetet súlyosbítja, hogy gyakorlatilag a hiányzó rész nőkből áll. Csak Kínában 60 millió a deficit, mivel az egykézősök a fiú magzatokat tartották meg, ugyanis a fiúk kötelessége gondoskodni a szülőkről.
sztd
2021. február 24. 11:07
Egyetértek, kövessük a példájukat. Amint 100 millió magyar lesz a Kárpát-medencében, korlátozzuk a születésszámot kampánnyal.
zsoltkom2
2021. február 24. 09:17
"Egyiptom szabályozná a népszaporulatát " Nem szólaltak meg a koptok. Pedig jó lenne tudni a véleményük... ott élesben nélkülöznek a szemétbálákon. Vajon az Isten ott is egy, mint errefelé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!