Korrupció miatt három évre ítélték a román király unokáját, aki azonban elszökött az országból

2020. december 18. 16:43

Paul-Philippe Hohenzollern kijátszotta a román királyi birtok egy részét egy izraeli gyémántmágnásnak.

2020. december 18. 16:43
null

Keresi a román rendőrség Pál herceget, II. Károly román király unokáját, akit több mint három év börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy korrupciós ügyben – számol be a Romania Insider nyomán a 444.hu.

A cikkből kiderül: a perben – amelyet a nyilvánosságban a „királyi farm ügyének” is neveznek – tegnap, azaz december 17-én hozott döntést a bíróság. A rendőrök péntek reggel annak rendje és módja szerint el is mentek a herceg rezidenciájára, de csak a feleségét találták otthon, aki szerint a férje Portugáliában van. 

Az ügy még 2006-ban indult. Ekkor Paul-Philippe Hohenzollern, azaz Pál herceg eladta a a román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Csakhogy az ügyészség szerint Pálnak nem volt joga ahhoz, hogy a királyi birtokot eladja, ugyanis

a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként. 

Korábban a bíróság már hét év börtönre ítélte amúgy gyémánt-bizniszből meggazdagodó Steinmetz-et (akinek Svájcban is van egy korrupciós ügye, a vádak szerint ugyanis 10 millió dollár kenőpénzt fizetett a guineai elnök feleségének, bányászati jogokért cserébe)  Remus Truica, Adrian Nastase korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke pedig 5 évet kapott. Neki állítólag kulcsszerepe volt a királyi birtok kijátszásában.

A hármas a bíróság szerint 145 millió eurós kárt okozott. 

A most hetvennyolcadik évét taposó Pál herceg Párizsban született, a román királyi család egy furcsa oldalágában. Nagyanyja ugyanis Zizi Lambrino volt, aki alig egy évig volt Hohenzollern Károly koronaherceg, a későbbi II. Károly király felesége. A házasságot ugyanis fel kellett bontani, mert Lambrino nem volt elég magas rangú, ráadásul Ferdinánd román király nem egyezett bele a házasságba. De így is született egy fiuk, Carol Lambrino, Pál herceg édesapja. Károly király pedig később elvett egy dán és görög hercegnőt, Helénát, az ő közös gyermekük lett aztán I. Mihály, az utolsó román király.

Nyitókép: Romania Insider

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2020. december 19. 09:49
Akkor, most nem "aranyvonaton"küldték el, mint 1944.-ben.
packó_
2020. december 18. 23:07
Mehetne utána az összes román.
Toronyőr
2020. december 18. 22:32
Ennek is szőrös a talpa?
Gyéressy Károly
2020. december 18. 22:30
Ez a Hohenzollern is megtudja, milyen a románok igazsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!