Róháni: Az amerikai szankciók nehezítik Irán hozzájutását vakcinához

2020. december 09. 13:17

A múlt héten Teherán bejelentette, hogy saját fejlesztésű vakcinán dolgozik.

2020. december 09. 13:17

Az Iránt sújtó amerikai szankciók akadályozzák az ország hozzájutását a koronavírus elleni vakcinához, megnehezítik a gyógyszerek és egyéb egészségügyi felszerelések beszerzését is – idézte szerdán az IRNA iráni állami hírügynökség az iszlám köztársaság elnökének a szavait.

Haszan Róháni mindazonáltal leszögezte, hogy Teherán mindent megtesz azért, hogy mielőbb vakcinához jusson, és azt eljuttassa a kiemelten veszélyeztetett emberekhez.

Atomalku

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta az Iránnal 2016-ban kötött többhatalmi atomalkut, amely az iráni atomprogramot volt hivatott féken tartani, és a felfüggesztett büntetőintézkedéseket újra életbe léptette, illetve további új, elsősorban az ország olaj-és gáziparát érintő szankciókat hozott Teherán ellen.

Jóllehet Washington leszögezte, hogy a gyógyszerek és a humanitárius áruk kivételt képeznek e szankciók alól, a külkereskedelmet érintő büntetőintézkedések miatt a külföldi vállalatok és bankok nem szívesen kötnek üzletet Teheránnal. Gondot jelent az is, hogy az iráni bankrendszer nem áll összeköttetésben a nemzetközi pénzügyi rendszerekkel, így az átutalások is nehézségekbe ütköznek.

Iráni vakcina

A múlt héten Teherán bejelentette, hogy saját fejlesztésű vakcinán dolgozik, és a kísérletekbe januártól önkénteseket is bevonnak. A tervek szerint a mintegy nyolcvanmilliós ország további húszmillió oltóanyagdózist külföldről szerezne be.

A Közel-Keleten Iránt sújtja a járvány leginkább, a hivatalos adatok szerint már több mint ötvenezren haltak bele a Covid-19-be, és több mint egymillió fertőzöttről tudni. Ennek ellenére az országban nem vezettek be olyan szigorú járványügyi korlátozásokat, mint a régió több más államában, mert Teherán tart attól, hogy a szigorítások tovább mélyítenék az évek óta tartó, jórészt a szankciók okozta gazdasági válságot. A büntetőintézkedések következtében ugyanis az iráni deviza, a rial is jelentősen elértéktelenedett, ennek következtében pedig megdrágultak az alapvető árucikkek is.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2020. december 09. 18:31
Atom helyett vakcinát, Haggyák békén Vak Cinát! Majd Allah segít.
my fair lédig
2020. december 09. 14:39
Irániak, két " Halál Amerikára!" ordítás között : Amcsik, adjatok vakcinát !
jolly77
2020. december 09. 14:20
egyébként akik folyamat azt hazudják, hogy Trump nem indított háborút, nem veszik észre, hogy még elnöksége utolsó heteiben is háborúra provokálja Iránt? korábban kilövette az iráni kémfőnököt, most egy atomtudóst pár napja, mi kell még? Obama amúgy melyik háborút is indította? mert ezt még mindig nem sikerült megfejteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!