Nyugtalanság és félelem – megkezdődött a választás a Közép-afrikai Köztársaságban

2020. december 27. 15:50

A közép-afrikai békemegállapodás óta megtartott első választáson komoly aggodalomra ad okot az erőszak fellángolásának lehetősége.

2020. december 27. 15:50
null

Komoly aggodalomra okot adó választás

Megkezdődött a Közép-afrikai Köztársaság első elnöki és parlamentáris választása annak ellenére, hogy a kampányidőszakot végig a kormányerők és a lázadók közötti erőszak jellemezte. Az ellenzék külön kérésének ellenére, mely szerint halasszák el a választásokat, az alkotmánybíróság úgy döntött megtartják azt mindenféleképpen. A második elnöki ciklusára törekvő Faustin-Archange Toadéra elnök igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy a szavazás biztonságos lesz. A közép-afrikai országnak ez lesz az első választása a 2019. februári békemegállapodás óta, melyet a bangui (a fővárosi) kormány kötött a 14 különböző lázadócsoporttal, azonban külön kiemelendő, hogy a harcok ennek ellenére nem igazán hagytak alább.

A fegyveres harcok legutóbb múlt pénteken lángoltak fel: lázadócsoportok ekkor megsebesítettek két burundi állampolgárságú békefenntartót is. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára elítélte a választások előtt közvetlenül elkövetett támadásokat Dekoua és Bakouma térségében. A főtitkár felszólította a hatóságokat, hogy minél hamarabb teljesítsék igazságszolgáltatási kötelezettségeiket, tekintve, hogy a támadások háborús bűncselekménynek is minősülhetnek.

Az ENSZ a múlt héten visszafoglaltak Bambari városát a lázadóktól. Ennek ellenére a lázadócsoportok több a fővároshoz, Banguihoz közeli várost is elfoglaltak. A választókorú polgárok közül többen nem tartózkodtak ezidőtájt ezekben a városokban, mert vagy a fővárosba utaztak a választások idejére, vagy már hamarabb elmenekültek az erőszak elől. Hasonlóképp járt az ország délkeleti részén fekvő Bangassou városa is, ahonnan szintén rendkívül sok helyi menekült el. „Bangassou városában tartózkodom, azonban a feleségem és a gyermekem átutaztak a Mbomou-folyó túloldalára, a Kongói Demokratikus Köztársaságba az erőszak elől” – fogalmazott az Euronews-nak Christian Kombro, a város tanára. Az erőszak körülbelül egy éve lángolt fel újra a terhelt történelmű afrikai országban, amikor is a volt elnök, Francois Bozizé visszatért száműzetéséből.

Bozizé benyújtotta az igényét, hogy indulhasson a választáson, a bíróság azonban ezt visszautasította,

arra hivatkozván, hogy fegyveres csoportokkal szövetkezett, hogy a választásokat követően egy puccs keretei közt „visszafoglalja” az országot. Bozizé tagadta az állításokat.

Faustin Archange Touadéra hivatalban lévő köztársasági elnök (középen) sajtótájékoztót tart egy szavazóhelyiség előtt, miután leadta voksát az elnök- és parlamenti választások első fordulójában Banguiban 2020. december 27-én. (MTI/ AP)
Faustin Archange Touadéra hivatalban lévő köztársasági elnök (középen) sajtótájékoztót tart egy szavazóhelyiség előtt, miután leadta voksát az elnök- és parlamenti választások első fordulójában Banguiban 2020. december 27-én. (MTI/ AP)

Választás valódi ellenzék nélkül

Ruanda és Oroszország – Bangui elkötelezett támogatói – több száz katonát küldtek az országba, hogy fenntartsák a rendet a választások alatt. Az elnökválasztáson 16 jelölt indul, melyek közül három nő. Az országgyűlési képviselőjelöltek száma 1500 fő, akik között intenzív politikai csata várható a 140 helyért. Az ENSZ adatai szerint 1,86 millió választópolgár van nyilvántartva a Közép-afrikai Köztársaságban, azonban a szomszédos országokban tartózkodó 598 ezer menekült nem szavazhat a jelenlegi választáson. A múlt héten az egyik legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Demokratikus Ellenzéki Koalíció (COD-2020) pártjai bejelentették, hogy nem indulnak a választáson az erőszak miatti kétes választás okából kifolyólag. Az említett pártok kérték meg az alkotmánybíróságot, hogy halasszák el a választást, azonban ezt a testület elutasította.

Szakértők szintén figyelmeztettek az erőszak egyre nagyobb valószínűségére, amely akkor érhet tetőpontra, ha az ellenzék elutasítja a választási eredményt

– melynek esélye igen valószínű. „A vitatott eredmény egy válsághoz vezethet a választásokat követően, melyet fegyveres csoportok felhasználhatnak az állam további gyengítésére” – nyilatkozott a Nemzetközi Válságcsoport.

Anicet-Georges Dologuele (jobbról a második), Faustin Archange Touadéra hivatalban lévő elnök kihívója sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát egy szavazóhelyiségben az elnök- és parlamenti választások első fordulójában Banguiban 2020. december 27-én. (MTI/ AP)
Anicet-Georges Dologuele (jobbról a második), Faustin Archange Touadéra hivatalban lévő elnök kihívója sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát egy szavazóhelyiségben az elnök- és parlamenti választások első fordulójában Banguiban 2020. december 27-én. (MTI/ AP)

Gondterhelt múlt

Az ásványi kincsekben gazdag Közép-afrikai Köztársaság számos vallási és törzsi konfliktussal néz szembe 2013 óta, amikor is a túlnyomórészt muszlim Séléka lázadók megfosztották Bozizé elnököt hatalmától. A Séléka uralommal szembeni ellenállásnak súlyos társadalmi következményei lettek: a keresztény lakosság egyes társadalmi csoportjai mecseteket romboltak le és tízezreket kergettek el a fővárosból 2014 során. A kormány és a lázadók végül 2019-ben békemegállapodást írt alá, azonban az erőszak és az emberi jogi visszaélések folytatódtak. Bozizé elnök, akit 2013-ban fosztottak meg hatalmától 2003 óta volt az államfő – jelenlegi pedig nemzetközi elfogatóparancs van ellene „emberiesség elleni bűncselekmények és népirtás felbujtása” miatt. A volt elnöknek ENSZ-szankciókkal is szembe kell néznie, ugyanis állítólag hathatósan részt vett a Séléka ellen felálló anti-Balaka fegyveres csoportok támogatásában.

Címlapfotó: Leadja voksát egy férfi egy szavazóhelyiségben az elnök- és parlamenti választások első fordulójában Banguiban 2020. december 27-én. (MTI/ EPA/ Adrienne Surprenant)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. december 28. 07:28
ez a demokrácia színjáték annyira röhejes, minek a négereknek ez az egész? Törzsi világban még rend és béke honolt, aztán megjelent a nagy fehér ember és tönkretett mindent...
pitypang1125
2020. december 27. 19:24
Nem választás kéne oda, géppuska inkább!
Knerten
2020. december 27. 16:23
Semmi különös, csak egy újabb ország, amit a francianémetek basztak tönkre. Nekünk abból a szempontból fontos, hogy ne jussunk a sorsukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!