Mit tettünk a nemzetért? (Interjú)

2020. december 06. 15:10

Az Európai Bizottság hamarosan elkészíti az Európa Parlament számára a Minority Safepack kapcsán a határozattervezetét.

2020. december 06. 15:10
Németh Zsolt

„– A Kárpát-medence magyarságán belül ma már az a szemlélet uralkodik, hogy mi egy nemzet vagyunk, közös a múltunk, közös a jelenünk és közös a jövőnk. Ez a felismerés általánossá vált és ezt nemcsak a külhoni magyarok szempontjából tartom fontosnak, hanem  még inkább a tízmillió magyarországi magyar szempontjából. Ebben a harminc esztendőben mélyreható tudati átalakulás zajlott le, megszabadultunk a kommunista múlt nemzettagadó szemléletétől. 

– A szomszédságpolitikában most olyan helyzetben vagyunk, hogy hét ország közül öt szomszédunknál  az előrehaladás, ha nem is látványos, de folyamatos. Van azonban egy ország, amiről ezt nem tudjuk elmondani, és van egy, amelyben sajnos a visszalépés nehézségeivel kell küzdenünk. Románia tekintetében nagyon sok nyitott kérdésünk van és sokszor helyben járásnak érezzük, amikor ugyanazok a problémák öt-tíz éves ciklusokban újra és újra előjönnek.

– Van esély arra, hogy a most vasárnapi romániai választások változtassanak ezen?

– Lehetünk bizakodóak! A magyar képviselet jobb állapotban van, mint korábban. Kialakult egyfajta magyar egyetértés, létrejött az erdélyi magyar összefogás és reményeim szerint a vasárnapi választáson látható lesz ennek az eredménye. Már az önkormányzati választáson megmutatkozott, milyen nagy erőt jelent ez az együttműködés. Abban is bízom, hogy olyan hatalmi konstelláció alakulhat ki Romániában, amelyben az egyes hatalmi szervek nem oltják ki egymás szándékait, amelyben az elnök , a törvényhozás  vagy az igazságszolgáltatás akarata egyfelé mutat. Esetleg az RMDSZ kormányra kerülése is előbbre tudja vinni a magyarság ügyét. Hosszabb távon talán a románok számára is világossá válik, ami számunkra evidens: nagyon sok közös érdek van a két ország életében. Az infrastruktúra-fejlesztés, az energetika, a digitális kérdések, a Duna-stratégia, a mezőgazdaság közös európai képviselete áttörést hozhat a román-magyar viszonyban, s ez talán elvezethet ahhoz is, hogy az érzékeny kérdésekre is megoldást tudjunk találni.

– Támogathatjuk például azokat az értékes polgári kezdeményezéseket, mint amilyen a Minority Safepack vagy a Székely Nemzeti Tanács régiós kisebbségekkel kapcsolatos aláírásgyűjtése. Elismerés illeti a polgári kezdeményezés mögött álló szervezeteket, így az RMDSZ-t és a FSUN-t, az Európai Népcsoportok Föderális Unióját, amelyek ennek a kezdeményezésnek az élére álltak. Megjegyzem, az ötszázmilliós Európában több mint ötvenmillió embert képvisel ez a szervezet. Az Európai Bizottság hamarosan elkészíti az Európa Parlament számára a Minority Safepack kapcsán a határozattervezetét. Várjuk, mi fog ebben szerepelni.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. december 07. 00:34
2020. decemberében a magyar államadósság 88,63%. Vagyis minden megtermelt 100 forintból 88-at "hiteltörlesztésre kell fordítani" Orbán Viktor szavainál maradva. Az uniós költségvetés vétója mellett pedig 900.000 millió forintnyi hitelt vett fel a kormány. Az EU-s pénzeket pedig inkább elutasítják, mert azokat jogállamisági kritériumokhoz kötnék, magyarul leállítaná az Unió a fideszes közpénzszivattyút. Eddig el tudták hitetni a fél társadalommal, hogy jól kormányoznak, viszont a korrupció költségeit most mindenki megtapasztalhatja a válságban. Magunkra maradtunk érdemi segítség nélkül!...
brekker
2020. december 06. 20:42
"Minority Safepack kapcsán" Hol voltál? Pestinek kellett beugrania, hogy valamennyire menthető legyen a helyzet.
Pelso j.
2020. december 06. 20:06
Semmit. Politikai termékké, eszközzé aláztátok a nemzetet.
brekker
2020. december 06. 19:37
Van esély arra, hogy a most vasárnapi romániai választások változtassanak ezen? Lehetünk bizakodóak! És ez a köcsög ebből él évtizedek óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!