Macron a tekintélyuralmi vádakról: Mi nem vagyunk Magyarország!

2020. december 05. 09:18

A francia elnök szerint nem igaz, hogy korlátoznák a szabadságjogokat az országban.

2020. december 05. 09:18
null

Emmanuel Macron francia elnök pénteken a Brut nevű online médium kérdezz-felelek műsorának vendége volt – írja a Politico. A majdnem kétórás beszélgetés során az elnökkel számos forró témát érintettek a műsor készítői, többek között azokat a vádakat is, amik szerint Macron és a kormány egyre autoriterebb országgá teszik Franciaországot. A köztársasági elnök határozottan visszautasítitta a vádakat: „Mi nem vagyunk Magyarország, Törökország, meg a többiek!” – jelentette ki. 

„Úgy gondolom, hogy hagyjuk, hogy megfertőzzön bennünket egy aktivista diskurzus, ami nagyon ellenséges a kormány és az önök tevékenységével szemben is, amit én tiszteletben tartok, de azt mégsem hagyhatom, hogy az emberek azt mondják: korlátozzuk a szabadságokat az országban” – fűzte hozzá Emmanuel Macron. 

Az interjút készítő újságírót korábban a földre teperték a rendőrök, amikor egy Párizsban található illegális migránstábor felszámolásáról tudósított. Az erre vonatkozó kérdésére Macron azt felelte: a „rendőri erőszak” egy „baloldali szlogen”, ezért nem is ezt, hanem a „rendőrök által elkövetett erőszak” kifejezést kellene használni. „A mi rendőrségünk nem olyan, mint az amerikai, hogy minden tüntetésen meghal tíz ember” – tette hozzá az elnök. 

Macron arról is beszélt, hogy Franciaország nagyon egyedül maradt a szólásszabadság védelmében a Mohamed-karikatúrát bemutató Samuel Paty kivégzése óta. Az elnök szerint Paty életét adta a laicitzmusért, ami szerinte nem vallásellenes. „Az a szabadság, hogy eldönthessük: hiszünk-e vagy sem. A laicizmus nem vallásellenes” – fogalmazott a köztársasági elnök. 

A koronavírus-járványra térve Emmanuel Macron beismerte, hogy voltak hibák a védekezés során. „Mindent jól csináltunk? Szerintem nem. Volt akár egy ország is a világon, ami mindent jól csinált? Nem nagyon láttam ilyet” – összegzett az elnök, aki szerint még óvatosnak kell lenni a vakcinával kapcsolatban. Macron azt mondta: majd beoltatja magát, ha úgy látja, hogy „van értelme”. 

Az újraválasztásával kapcsolatban Macron nem sok konkrétumot közölt. Elmondta: lehetnek olyan körülmények, amik között nem indulna ismét a köztársasági elnöki székért, de nem nevezte meg őket. „Ha megmérettetem magam, nem tudom meghozni a megfelelő döntéseket” – fogalmazott.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. december 07. 14:54
KEVÉS NÁCIÓT UTÁLOK ÚGY ÉS ANNYIRA, MINT A FRANCIÁKAT ÉS FRANCIAORSZÁGOT. MÁR II.RÁKÓCZI FERENCET IS ÁTVÁGTÁK, ÉS TRIANONBAN IS ALJASAK VOLTAK VELÜNK MAGYAROKKAL SZEMBEN--FŐLEG A ROMÁNOK JAVÁRA...ELLENÜNK.
confitür
2020. december 06. 12:19
Ők ne is legyenek soha Magyarország,mi pedig soha nem akarunk Franciaország, amely a történelem folyamán mindig elárulta Európát,mint ahogy most is.
syphax
2020. december 06. 08:51
MI MEG NAM VAGYUNK FRANCIAORSZÁG! ISTENNEK HÁLA NEM!!!
elamarna8
2020. december 06. 06:50
sorospénzelt micronka...jobb ha a saját népedért kezded el aggódást akit elárultál---te két anyát szomorító 00 !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!