Cikkajánló: Csak az erős családi gazdaságok tudják garantálni Afrika fejlődését

2020. december 01. 11:50

Elizabeth Sibale, a Palladium globális tanácsadó cég egyik vezetője szerint sokan összemossák a multinacionális vállalatok által alkalmazott afrikai gyermekmunkások, illetve a családi gazdaságokban szerepet vállaló fiatalok helyzetét. Előbbi azonban a kizsákmányolás, míg utóbbi a fejlődés szinonimája.

2020. december 01. 11:50
null

A gyermekmunka sok afrikai országban komoly problémát jelent. Az afrikai társadalom kétharmada számára a mezőgazdasági szektor jelenti az egyetlen munkalehetőséget. A kontinens dohányültetvényein túlnyomórészt 14 év alatti gyermekek dolgoznak, hiszen az olcsó munkaerő és termelés, valamint az európai és amerikai piacokon történő értékesítés együttesével a cégek képesek maximalizálnia bevételeiket. 

A nagy multinacionális vállalatok kihasználják a fejlődésben lévő országok társadalmi problémáit

annak érdekében, hogy extraprofitra tegyenek szert a fejlett piacokon. Ezzel pedig nemcsak a gazdasági, hanem a gyermekek fejlődését is hátráltatják, hiszen a kiskorúak távol maradnak az oktatástól, a folyamatos munka pedig pszichés megterheléssel és egészségügyi kockázatokkal jár együtt. 

Sibale – aki maga is Afrikában nőtt fel, és 14 éves kora óta dolgozik – azonban arra figyelmeztet, hogy

nem szabad összemosni a családi gazdaságokban segédkező fiatalok, illetve a multinacionális cégek által kizsákmányolt gyermekek helyzetét.

Előbbi ugyanis egy teljesen természetes, a családi jólét számára elengedhetetlen fejlődési pályát jelent, míg utóbbi megfosztja a fiatalokat gyermekkoruktól.

Afrika agrárkontinens révén nem tud létezni mezőgazdaságból élő, erős helyi közösségek, illetve családok nélkül. A családi gazdaságokban aktív szerepet játszó fiatalokat nem zsákmányolják ki: a gyerekek olyan készségeket tanulnak szüleiktől, amelyek később garantálni tudják számukra a biztos megélhetést. A család szentségét ezért nem szabad megtörni, egy anyát, vagy apát sem szabad arra kényszeríteni, hogy gyermekeinek ne adjon munkát.  

Nem lenézni, hanem támogatni kell a családi köteléken belüli munkákat, a nyugati országoknak pedig meg kell érteniük, hogy

Afrika fejlődését nem a multinacionális cégek, hanem a folyamatosan fejlődő helyi gazdaságok tudják elősegíteni.

Minden gyermeknek garantálni kell az oktatáshoz való hozzáférés lehetőségét, azonban az afrikai viszonyok megértésé nélkül nem szabad téves következtetéseket levonni a családi gazdaságokban dolgozó fiatalokról. Afrikai jövőjét ugyanis ezek a fiatalok írják. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2020. december 05. 10:06
"A tanárúr már kiment a divatból" - höhöhö ..... bizony, kiment! Csak elfelejtették kiradírozni: 2010: "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (Nemzeti Együttműködés Rendszere) 2012: "... A megfelelő mezőgazdasági földhasználati és gazdálkodási rendszerek alkalmazása tehát a vidéki térségek és a vidék társadalma megmaradásának kulcskérdése. Ezt azonban csak „fenntartható” rendszerek képesek biztosítani, amelyek úgy állítanak elő jó minőségű, egészséges és elegendő termékeket, hogy közben megőrzik az élővilágot, a tájat, s benne az embert, közösségeit, kultúráját, munkát és megélhetést biztosítva a vidéki népesség, a helyi közösségek számára. E feladatok egyidejű megoldására az iparszerű mezőgazdálkodás nem alkalmas." (Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020) Gyengébb képességű NERistákok már dilemmába is kerültek emiatt!
Dorset Naga
2020. december 03. 20:23
A cikk olvasása közben rád gondoltam. Mi nem afrikaiak vagyunk. A tanárúr már kiment a divatból, de oda még ellátogathat eszet osztani.
Valodi
2020. december 02. 17:38
B@sszatok meg a latin karaktereiteket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!