A holland kormány bocsánatot kért a transzneműektől

2020. december 01. 15:05

Egy korábbi törvény a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését az országban.

2020. december 01. 15:05
null

Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nevű konzervatív-liberális párt politikusa szerint a törvény megnehezítette a transzneműek életét, mivel lehetetlen dilemma elé állította őket: nemük hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról. Ingrid Van Engleshoven oktatási miniszter véleménye szerint a jogszabály a transzneműek társadalmi elutasítását szimbolizálta.  A kérdéses jogszabály 1985-től egészen 2014-ig volt érvényben, egy a transzneműek jogait védő holland szervezet, a Transgender Collective szerint, mintegy 2000 embert érintett.

A civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Európai Ember Jogi Egyezményt. A szervezet eredetileg azt szerette volna, ha a kormány 20 ezer euró kártérítést ítél meg minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie. Azonban a holland vezetés szerint a szóban forgó jogszabályt, csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban, így végül 5 ezer euró kártérítésről döntött minden sértett számára. A kárpótlás kifizetésének folyamatáról és részleteiről jövő évben dönt a holland kormány.

(MTI)

Címlapfotó: egy résztvevő a 2018-as Budapest Pride felvonuláson. Illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2020. december 02. 16:41
Ez valóban nagyon fontos volt. Én alanyi jogon mindegyiknek kiutalnék pár millió Eurot, csak úgy, mert jár, mert miért ne, szabadon választott okból. Hülye egy világban élünk, az biztos.
ujujuj
2020. december 02. 09:32
Jó látni, hogy a fontos problémák előbb-utóbb megoldódnak. Most már tényleg sehol nem jobb buzinak lenni,mint Hollandiában.
Dénia
2020. december 02. 09:15
Legyen joga levágatni a pöcsét, meg átiratni a nevét női névre, de azért gyereket nemzeni is legyen joga utána :)
Kettőazkilenc
2020. december 02. 01:50
Ha valaki transz akkor hogy a fenébe nemz gyereket? Ez olyan mint amikor a vegán steak-et szeretne enni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!