Zavargások törtek ki a varsói függetlenség napi felvonuláson

2020. november 11. 18:46

Rendőrségi közlés szerint a garázdákból álló csoportok ellen könnygázt és gumilövedéket is bevetettek, néhány rendőr megsérült.

2020. november 11. 18:46
null

Zavargások törtek ki szerdán Varsóban a nemzeti körök által szervezett függetlenség napi felvonulás során, rendőrségi közlés szerint a garázdákból álló csoportok ellen könnygázt és gumilövedéket is bevetettek, néhány rendőr megsérült. A hagyományos függetlenség napi menetet idén a koronavírus-járvány miatt autós felvonulás formájában tervezték megtartani, a szervezők a járványügyi szabályok betartása érdekében döntöttek a gépkocsis felvonulás mellett. A koronavírus-járvány miatt Lengyelországban jelenleg tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések.

Egy lakás is kigyulladt egy pirotechnikai eszköztől

Ennek ellenére a megemlékezésre több ezren gyalog érkeztek. Erre reagálva, a torlódások elkerülése érdekében a szervezők meghosszabbították az autós felvonulás eredetileg tervezett útvonalát. Autós és motorkerékpáros résztvevők a nemzeti zászlókkal díszített járműveikkel a Poniatowski, majd a Lazienkowski hídon, valamint az ezeket összekötő főutcákon haladtak át. A szervezők ezt követően az akciót befejezettnek nyilvánították. A gyalogos menet résztvevői fáklyákat, petárdákat vittek magukkal. Feltehetőleg a kilőtt pirotechnikai eszközöktől kigyulladt egy lakás az útvonal mentén álló egyik társasházban, a tüzet eloltották, senki nem sérült meg.

Rendőrségi közlemény szerint a gyalogos ünneplők közé huligáncsoportok keveredtek, ezek a Nemzeti Múzeum közelében kövekkel, petárdokkal dobálták a rendőröket.

A rendőrség könnygázt, „egyéni esetekben” pedig gumilövedéket is használt.

Sajtóértesülések szerint a helyszínen mentők ápolták a sérülteket. Egy csoportot a rendőrség a Nemzeti Stadion környékén is körbevett, a tüntetők ott is különféle tárgyakat dobáltak a rendfenntartók irányában. Több embert őrizetbe vettek. Egyes megfigyelők szerint a huligáncsoportok magatartása provokáció lehetett.

A járvány miatt nem engedélyezték a felvonulást

A függetlenség napi felvonulást sem autós, sem gyalogos formában nem engedélyezte az ellenzéki varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski. Mateusz Morawiecki kormányfő azt kérte, hogy a járvány idején az emberek ne vegyenek részt a felvonuláson. A lengyel politikai vezetők az évfordulót szentmiséken, koszorúzásokon ünnepelték. A megemlékezések, valamint a hozzájuk kötődő számos kulturális rendezvény döntő részét a járvány miatt online formában tartották meg. A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságából Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

(MTI)

(Nyitókép forrása: youtube.com)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2020. november 12. 07:24
Ha a lengyel jobb oldal-ahogy látom-akkor üdvös.
alkaloidablog
2020. november 12. 01:16
Ennyi sötét faszt, bazdmeg! Ezek nem ismerik fel a sajátjainkat! Azt hiszik liberális tüntetés! Beszarás :D
néhai Ch.Pilot
2020. november 12. 00:02
Nos hát, mint itt korábban is említették, Soros magánhadserege megkezdte Lengyelország szétcincálását. Erre csak egy válasz lehetséges: a határozott, kíméletlen rendőri - később talán katonai - fellépés! Csírájában kell elfojtani a törvényes kormányt megdönteni, a normális életet ellehetetleníteni kívánó anarchista megmozdulásokat! Nem kell törődni a "jogállamiságnak nem megfelelő eszközök" miatti bírálatokkal - ha az ország léte a tét! Lengyelország! Védd meg magad! Taposd a földbe ellenségeidet (és vedd észre, hogy azok ezúttal nem az oroszok)! Renew Europe = Retard Europe BLM = Black Likes Murder
mokány
2020. november 11. 22:29
"ráz, dvá, tri, kolégámi"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!