Hegyi-Karabah: győzelmi körútra indult az azeri elnök az elfoglalt területeken

2020. november 17. 19:30

Aliyev bejelentette, hogy nemzetközi bíróságok elé fogják vinni a „térségben okozott pusztításokért felelős örményeket”.

2020. november 17. 19:30
null

Győzelmi körútra indult Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és felesége, Mehriban Aliyeva alelnök kedden a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban elfoglalt területeken – derült ki az államfői hivatal által közzétett fényképekből és videófelvételekből.

A katonai egyenruhába öltözött Aliyev az egyik ilyen felvételen bejelentette, hogy nemzetközi bíróságok elé fogják vinni a „térségben okozott pusztításokért felelős örményeket”. „Visszatértünk hazánkba” – közölte az azeri elnök egy páncélozott jármű volánja mögött ülve. Kijelentette: Hegyi-Karabahnak nem lesz autonóm státusza. „Azerbajdzsán egységes ország, a térség különleges státuszáról ezért szó sem lehet” – hangoztatta Aliyev az elfoglalt Füzuli városában tett látogatása alkalmával.

Hozzátette: az örmény lakosság az új körülmények között is tud majd élni.   

A felvételen éljenző tömeget is mutattak.Nikol Pasinján örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz államfő és  Aliyev elnök november 10-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezség részeként a konfliktus szereplői kicserélik a harcokban elesett katonák holttestét, emellett Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével.

Az említett területekről kivonuló örmény csapatok helyét egy nagyjából kétezer fős orosz békefenntartói kontingens veszi át a demarkációs vonal és a korridor mentén. Aliyev a megállapodást ellenfele kapitulációjaként ünnepelte a múlt héten. Pasinján hétfői videókonferencián úgy vélekedett, hogy az örmény fegyveres erők azért szenvedtek vereséget Hegyi-Karabahban, mert nemcsak az azeri hadsereggel, de a török légierővel, továbbá a Közel-Keletről érkezett zsoldosokkal is harcolniuk kellett. A nagy belpolitikai nyomás alá került örmény kormányfő kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani a katonai vereség miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki sajtóiroda/Vugar Amrullayev

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2020. november 18. 11:33
"...Figyelj csak! Akkor kié is a Csallóköz, az Alsó-Garammente, a Felső-Bodrogköz, Kárpátalja "alja", a Székelyföld stb. stb.?..." Ezeken a területeken ma is magyar többség él, úgnevezett tömbmagyarság. Természetesen a magyar államhoz kellene tartozniuk. De abban nem vagyok biztos, hogy a szórvány által is lassan elhagyott Krassó-Szörény megyének is vissza kellene térnie az ezeréves múlt okán. Nem az azeriak mellett kardoskodom. Semmi közöm hozzájuk sem, nem kedvelem még a hangulatát sem az egész kultúrájuknak. A problémám a magyar közbeszédben elterjedt teljesen hamis kép, ami az örményeket valamifajta hősi ellenállóknak mutatja be, a magyarokkal rokonlekű népként. Ez teljesen torz kép. Az örmény politikai elit az egyik legsötétebb valami, ami létezhet. Eredendően egy olyan kereskedő népkét évezrede, mint a zsidóság, létezni sem tudaz alávetettek milliói nélkül. Miután elüldözték az azerieket és feladták a grúziai gazdasági hatalmukat tönkrementek :D Nincs aki dolgozzon. Az újraalapított államiságukat annak köszönhetik, hogy kiszolgálták először a cári titkosrendőrséget, után a Szovjetuniót, a teljes kaukázusirégióban örmény NKVD-s milíciák tartották rettegésben a térség népeit. De egyszerűen kevesen vanak ehhez a szerephez, így újból és újból ráfaragnak.
alkaloidablog
2020. november 17. 23:58
Nem, nem állítom be úgy. Örmény dominancia a mai Örményországtól nyugatra, az eredeti "őshazájukban" volt a római korban, Erkir, vagy Yerkir néven. Ez majd' ezer éve megszünt és a mai országuknak egy négyzetkilométerét sem érinti, a mai Irán és Törökország területén volt. Azóta ott is és a mai országuk területén is csak diaszpóraként léteztek. Pontosabban uralkodó kisebbségként sok esetben. Gyönyörű templomaik maradtak fenn teljesen épen, de ez nem jelenti azt, hogy ott többségi társadalomként éltek volna. A törökség megjelenés végleg betett nekik 800 éve, nem egsszerűen beszivárogtak. A mai Örményország tulajdonképpen leginkább a modernkori Izraelre emlékeztet, az oroszok által a számukra megtisztított terület. Karabah lehet ősi örmény terület, de itt sem éltek többségben, az orosz tisztogatások dacára sem. A mai korban már nem lehet az országhatárokat ezeréves jogok alapján meghúzni (bár ezalól Izrael mégis kivétel, és hasonló elbánásra számítottak az örmények). A népszuverenitás elvét alkalmazzuk és azé a föld, aki többségben lakja. Ezt a többséget pedig az örmények csak ugyanolyan népírtás árán tudták hellyel-közzel elérni, mint amilyen őket is érte. Ha az örményeké Karabah jogosan, akkor a szlovákoké lehetne az egész Dunántúl hasonló jogon. Sőt, akár az avaroké, vagy a dunántúli latin telepesek nyomán Olaszországé. Meddig lehet visszamenni? És meddig lehet ilyen alapon kemény népírtásokat rendezni?
alkaloidablog
2020. november 17. 21:41
A tények makacs dolgok: az oroszok "tisztították meg" a terepet a muzulmánoktól, azután népszámláltak. Így könnyű. "...Az amásziai és kaszr-i sinin-i békében lefektetett felosztást az oroszok kaukázusi terjeszkedése bomlasztotta meg, amikor a perzsákkal 1804-1813. valamint 1826-1828 között vívott háborúk során elfoglalták többek között Jerevánt, Nahicsevánt és Edzsmiacint. Végül 1828-1829-ben legyőzték a törököket is. Először fordult elő, hogy hittestvéreik érdekében az örmények fegyveresen segítették az oszmánok elleni hadmozdulatokat. Ezt követően az oroszok megkezdték a muszlim lakosság elüldözését Kelet-Anatóliából és a Kaukázusból, hogy az oszmánok keleti határvidékén keresztény többségű terület jöjjön létre..."
Doglegy
2020. november 17. 21:29
Meglepve olvasom a mandis kommenteket. Hát srácok, nekünk itt a régióban három partnerünk van - az oroszok, a törökök és az azeriek - de hogy az örményekkel nulla a kapcsolatunk az is biztos. Idehozták Pestre a konfliktusukat, itthon fejezte le Safarov az örményt - csak éppen az azeriek hajlandóak voltak gesztusokat tenni és kapcsolatot építeni az átadásáért, az örmények meg nem. Hát, mindenki a maga sikerének a kovácsa. Emellett ezek a buzi örmények ugyanúgy telesírják az egész nyugati médiát a nyomorukkal a harc helyett, mint egynéhány kisantant szomszédunk szokta tenni. Hajrá azeriek, kipcsák tesók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!