Elítélte Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert disznóhúst adtak a muszlim raboknak

2020. november 10. 18:45

Fejenként 5000 euró.

2020. november 10. 18:45
null

A történet két emberről szól – egyikük román, másikuk moldovai állampolgár. Mindketten elkövettek bizonyos bűncselekményeket Románia területén, amelyekért börtönbüntetést kaptak. Amikor bevonultak letölteni büntetésüket az intézetbe, még ortodox keresztényekként határozták meg magukat, ám közben áttértek a muszlim hitre.

Ettől a pillanattól kezdve pedig csak disznóhúsmentes ételt voltak hajlandóak fogyasztani, de mivel nem tudták papírral igazolni vallásukat, a román hatóságok kérésüket nem vették figyelembe – disznóhúsos ételeket is kaptak.

Innentől átadjuk a szót az esetről szintén beszámoló Főtérnek. „Az elítélt polgárok a törvény elé vitték a dolgot, ám a hazai bíróságok csak ingatták a fejüket, hogy fiúk, ez így nem fog menni. Erre a felperesek elküldték ügyüket az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé. Ahol a taláros fők alaposan megvizsgálták a dolgot és azt mondták, a felpereseknek (vagyis a muszlimmá vált ortodox keresztény elítélteknek) igazságuk van” – írja az erdélyi magyar portál.

A bíróság ítélete szerint a román hatóságok megszegték az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. szakaszát (amely a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára vonatkozik), tehát kártérítést kell fizetnie a két elítéltnek: fejenként 5000 eurót, illetve az egyik esetben további 215 eurót, különféle költségek címszó alatt.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Jean-Francois Badias

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2020. november 11. 21:17
románia csak az egyéb kisebbségeivel tud méltányosan bánni. az európaisan európaiak szerint. már ha vannak egyáltalán olyanjaik.
Tiszafa
2020. november 11. 14:53
Semmi gond. Ezentúl kecskehúst kell nekik adni. Húgyban pácolt kecskehúst.
Gullwing
2020. november 11. 14:28
Szerintem is hiba a disznóhús! SEMMIT sem kellett volna adni ezeknek. Dögöljenek éhen.
Vén Csataló
2020. november 11. 13:56
Minek mentek oda? Ha otthonmaradtak volna, nyugodtan zabálhatnának kecskét. Persze szigorúan csak az után, hogy megdugták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!