Elhunyt New York eddigi egyetlen fekete polgármestere

2020. november 24. 18:50

David Dinkins 93 éves volt.

2020. november 24. 18:50
null

David Dinkins egy fodrász fiaként 1927-ben született New Jersey-ben, majd a Howard Egyetemen és a Brooklyn Law School-ban tanult jogot. Szülővárosát elhagyva Harlembe költözött és a helyi politikai ranglétrát végigjárva jutott el New York városának vezetéséig. Tisztségét 1990 és 1993 között látta el. 

 

 

Utóda, Rudy Giuliani részvétét fejezte ki a demokrata párti Dinkins támogatóinak és családjának egyaránt. Dinkins polgármestersége megosztó időszak volt a metropolisz életében, melyet számos tragikus és botrányos esemény is fémjelzett. Megválasztásakor a helyi demokrata párt súlyos korrupciós vádakkal szembesült, melyek alól nehezen tudta függetleníteni működését. Polgármestersége kezdetén New York története legmagasabb gyilkossági rátájával rendelkezett, a közbiztonság pedig történelmi mélyponton volt. Működése során ugyan 12%-kal csökkentette az erőszakos bűncselekmények számát, a rendőrség létszámát pedig negyedével emelte, a választók mégis nevéhez kapcsolták a városban kialakult áldatlan állapotokat. 

Manapság főleg a városban található, meghatározó turisztikai és sportesemények, valamint a Bronxban megindított, dzsentrifikációt okozó városrehabilitáció kapcsán emlékeznek rá. Polgármesteri idejének sötét árnyékát azonban nem tudta átlépni, így 1993-ban Rudy Giuliani legyőzte az önkormányzati választáson, majd két cikluson át irányította a várost. Vereségében közrejátszott, hogy figyelmen kívül hagyta a város fekete és zsidó szavazóit, sokkal inkább a kertvárosi fehérek szavazataira koncentrálta kampányát. Működése alatt több, főleg feketék és ázsiaiak közt kiéleződő etnikai színezetű konfliktus is rontott megítélésén. 

David Dinkins az utóbbi években sokat betegeskedett, alig egy hónappal felesége halálát követően hunyt el álmában, 93 évesen. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. november 24. 23:26
Valahogy kifakult. Szép kort ért meg.
békalepcse
2020. november 24. 20:31
Ez motől fekete? Sok alföldi embert ismerek akik ennél még tavasszal is setétebb bőrben bújkálnak.
CyberG
2020. november 24. 19:47
Giuliani egy igazi úriember! Ne felejtsük el Giuliani Dinkinstöl vette át, és rázta gatyába a romokban heverő, fajilag totálisan megosztott, minden bűnözési statisztikát negatív irányba megdöntő New Yorkot. Merek rá fogadni, hogy Giuliani halálakor nem fognak róla illetve támogatóiról/szavazóiról ilyen szépen írni a demokraták...
Kanmacska
2020. november 24. 19:41
Isten nyugosztalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!