Pakisztánnak sikerült megfékeznie a sáskahadakat

2020. október 09. 12:17

Az egyiptomi vándorsáskák tavaly júniusban érkeztek Iránból, és hatalmas területeket taroltak le az ország délnyugati részén.

2020. október 09. 12:17
null

Pakisztáni tisztségviselők pénteken bejelentették, hogy sikerült teljesen kiirtaniuk az országban pusztító sáskahadakat, miután februárban vészhelyzet kihirdetésére kényszerültek a rovarok elszaporodása miatt. Moazzam Edzsaz, a pakisztáni sáskavédelmi központ vezetője egy iszlámábádi ünnepségen elmondta, hogy augusztusban elkezdett csökkenni a sáskapopuláció, és a héten az utolsó néhány hektár megtisztítása is befejeződött.

Pakisztán drónokkal, helikopterekkel, járművek százaival és mezőgazdasági munkások ezreivel vette fel a harcot a sáskahadak ellen. Az egyiptomi vándorsáskák tavaly júniusban érkeztek Iránból, és hatalmas területeket taroltak le az ország délnyugati részén, jelentős károkat okozva a gyapot-, a búza- és a kukoricatermésben. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a 220 millió lakosú Pakisztán az elmúlt tíz évben először kényszerült importtal kipótolni a hiányzó búzatermést. A terményárak eközben az egekbe szöktek, és az infláció majdnem elérte a 10 százalékot szeptemberben, nyomás alá helyezve a kormányt.

Iszlámábád állítása ellenére szakértők nem zárták ki a sáskák újbóli elszaporodását. „Előfordulhat, hogy újból megjelennek a rovarok, de tapasztalatunkból kifolyólag készek leszünk megelőzni egy újabb pusztítást” – mondta a pakisztáni katasztrófavédelmi ügynökséget vezető Mohamed Afzal. Kína, Pakisztán szomszédja és szövetségese drónokkal, több ezer tonnányi rovarirtóval és szakértőkkel segítette Iszlámábádot a sáskák elleni küzdelemben.

(MTI)

(Nyitókép: Sáskákat mutat egy férfi a pakisztáni Haidarábádban 2020. május 8-án. Szakértők szerint a sivatagi sáskák közelgő inváziója súlyos élelmiszerellátási problémákat fog okozni több tartományban. MTI/EPA/Nadim Háver)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2020. október 10. 10:51
Megették az összeset?
Mandarin.
2020. október 09. 21:47
Íme a migráció megállítható, minden csak akarat kérdése. Ez az igazi éhezés elleni harc, mégse dicséri meg Pakisztánt az ENSZ, FAO, WFP, WTO, EU. A sáskahad pusztítását is valószínűleg a globális felmelegedés számlájára írják.
bagira
2020. október 09. 16:04
Van aki elhiszi, petét a sáskák földbe rakják le .
Starlord
2020. október 09. 14:55
"Az egyiptomi vándorsáskák tavaly júniusban érkeztek Iránból" Ez azért jobb mintha iráni vándorsáskák érkeztek volna egyiptomból. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!