Von der Leyen: Az Ír-sziget békéje és stabilitása kulcsfontosságú

2020. szeptember 07. 17:03

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

2020. szeptember 07. 17:03

Az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv létfontosságú az Ír-sziget békéje és a stabilitása, valamint az egységes piac integritásának védelme szempontjából – emlékeztette a brit kormányt a Twitter közösségi portálon az Európai Bizottság elnöke hétfőn, az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeni viszonyrendszerről szóló tárgyalások újabb fordulójának kezdete előtt.

Ursula von der Leyen arra reagálva írta ezt, hogy a Financial Times című brit lap jelentése szerint a brit kormány a kiválási egyezmény egyes pontjainak felülírására készül, ami aláásná az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországról szóló megállapodást. Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

„Mindent tiszteletben kell tartani, amit aláírtak”

Az uniós bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről kedden, Londonban folytatódó tárgyalást megelőzően reményét fejezte ki, hogy a brit kormány végrehajtja a kilépési (Brexit-) megállapodásban foglaltakat. Kijelentette, a megállapodás betartása London nemzetközi jog szerinti kötelezettsége és minden jövőbeni partnerség előfeltétele. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója hétfőn a France Inter nevű francia közszolgálati rádiónak kijelentette: tiszteletben kell tartani a feltételeket, amelyeket az Egyesült Királyság elfogadott azt megelőzően, hogy hivatalosan kilépett az Európai Unióból. „Mindent tiszteletben kell tartani, amit aláírtak” – mondta.

Írországot és Észak-Írországot illetően Barnier ragaszkodott ahhoz, hogy a kilépésről szóló megállapodás alapján London továbbra is alkalmazza az unió egységes piacra vonatkozó szabályait. Mint közölte, a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülése az Ír-sziget békéjének előfeltétele.

Az átmeneti időszak célja, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésére az alkalmazkodáshoz

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői nyilatkozata szerint Londonnak október közepéig egyezségre kell jutnia az Európai Unióval a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, mivel annál későbbi időpontban már nem lenne esély arra, hogy az új egyezmény életbe léphessen a december végéig tartó átmeneti időszak lejárta előtt. A brit uniós tagság megszűnéséről (Brexit) rendelkező – januárban elfogadott – megállapodás biztosítja az Egyesült Királyság rendezett kilépését. Kiterjed a polgárok jogaira, a pénzügyi elszámolásra, az átmeneti időszakra, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre, a Ciprusról, illetve a Gibraltárról szóló jegyzőkönyvre, valamint a kiválással kapcsolatos egyéb kérdésekre.

A december 31-ig tartó átmeneti időszak célja az, hogy hosszabb idő álljon a polgárok és a vállalkozások rendelkezésére az alkalmazkodáshoz. Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!