Kína duplájára tervezi növelni az atomarzenálját

2020. szeptember 02. 07:27

Legalább.

2020. szeptember 02. 07:27

Kína a következő évtized során legalább a mostani duplájára tervezi növelni az atomarzenálját – figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium. Friss jelentésében arról számolt be a Pentagon, hogy a távol-keleti állam mintegy kétszáz nukleáris robbanófejjel rendelkezik jelenleg, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg pedig a világ legnagyobb létszámú szárazföldi hadereje és az ország haditengerészeti képességei is komoly ugrás előtt állnak. Emellett kitértek arra is, hogy Kína a földi indítású manőverező robotrepülőgépek számában lehagyja, több területen, például a hagyományos ballisztikus rakétákat és a hajóépítési kapacitásokat illetően pedig behozta az Egyesült Államokat.

A védelmi minisztérium a kongresszusnak megküldött éves értékelésében hangsúlyozta, hogy a pekingi kormány gyors ütemben korszerűsíti fegyveres erőit, amelyeknek aktív szerepet szán külpolitikai céljai elérésében. Mint írták, Kína 2050-ig világszínvonalú hadsereget kíván létrehozni. Chad Sbragia, a kínai ügyekért felelős külügyminisztériumi illetékes azt is kiemelte, hogy Kína valószínűleg rövid időn belül szárazföldről, tengerről és immáron levegőből is képes lesz atomcsapást végrehajtani.

A kínai vezetés szócsövének tartott Global Times című lap néhány hónappal ezelőtt azt írta, hogy az országnak viszonylag rövid időn belül ezerre kellene növelnie a nukleáris robbanófejeinek számát. Az Egyesült Államok mintegy 3800, Oroszország pedig 4300 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

(MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frick László Intézet
2020. szeptember 02. 09:23
Ja, a forrása ennek a hírnek az amerikai védelmi minisztérium? Az komoly! Ennél komolyabb csak a Bloomberg, ami 2005.óta minden évben megjósolja azt, hogy majd jövőre már csődbe megy Kína és kipukkan a lufi. Meg Oroszország a Szovjetúnió sorsára jut. Miután a szovjetúnió sorsa végzett Iránnal,meg Kínával. Hát még, ha valaki elárulja az amerikai védelmi minisztérium embereinek, hogy India meg Kína 2016-ban a kínai G20-on összebékültek. Hú,akkor India is meg fogja duplázni az atomarzenálját. Mit mutat a naptár a Pentagonban? -1971-et?
BőröndÖdön
2020. szeptember 02. 08:25
Majd szállít nekik Paks-2 a Belgrád-Budapest vasúton...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!