A szlovák kormánykoalíció törvényben rögzítené a kommunista rezsim emberellenes bűneit

2020. szeptember 18. 11:25

A szlovák törvényhozásban szeptemberben kezdetét veszi a kommunista rendszert elítélő 125/1996 sz. törvény módosításának vitája. A kezdeményezők törvényben kívánják rögzíteni, hogy a kommunista államberendezkedés jogtalan és erkölcstelen volt.

2020. szeptember 18. 11:25
null

A Szlovák Nemzeti Tanács elé beterjesztett módosítás értelmében a Csehszlovák és a Szlovák Kommunista Párt olyan bűnszervezetek voltak, amelyek kártékony politikai tevékenységükkel elnyomták az emberi jogokat és a demokratikus értékeket. Ahogy azt a módosítás rögzíti,

a kommunisták felelnek az európai civilizáció, a nemzeti és vallási jogok tudatos rombolásáért, valamint az emberi jogok szándékos megsértéséért.

A két kommunista párt felelőssége kiterjed a gazdaságra, a kultúrára és a környezetvédelem területeire is. A kommunista rezsim, illetve annak kiszolgálói tönkretették a gazdaságot, kíméletlen környezetrombolás hajtottak végre, valamint politikai célokra használták fel a tudományát és kultúrát. A módosítás tételesen rögzíti, hogy

a kommunisták a nemzetközi szerződéseket megszegve – politikai és vallási hovatartozás alapján – módszeresen elnyomták, illetve megbélyegezték saját állampolgáraikat.

A törvénymódosítás beterjesztői továbbá rögzíteni kívánják a kommunista rendszert, illetve annak képviselőit ünneplő és propagáló emlékművek, emléktáblák és jelképek megjelenítések tilalmát is. A tilalom azonban nem vonatkozik azon személyekre, akik a rendszer részei voltak, de aktív szerepet játszottak a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásban. Nem vonatkozik továbbá azon emlékművekre sem, amelyeket a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, azaz 2020. november 15-ig állítanak fel.

A szlovák vezetés kormányprogramjában kötelezte el magát a szlovák történelem totalitárius időszakaival kapcsolatos nemzeti emlékezet erősítése mellett. A módosítást kezdeményező képviselők remélik, hogy az elnyomó rendszer által használt hatalmi eszközök pontos meghatározása elősegíti az ilyen jellegű bűncselekmények felderítését, és a jogszabály megváltoztatása a szélsőséges politika elleni küzdelemben is komoly segítség lehet. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. február 09. 21:08
Egy ilyen nálunk teljesen ellehetetlenítené az ellenzék nagy részét, hát rajta.
balbako_
2020. szeptember 30. 21:43
Majd kaptok egy kokit az EU-ban ücsörgő nagypofájú liberálissá vedlett kommunistáitól.
Akitlosz
2020. szeptember 24. 10:49
Budapesten Horn Gyula szobor van. Ebben az új rendszerben emelték neki.
night watch
2020. szeptember 23. 20:17
Dehogynem érdekli, mert átnyúltok a jelenbe is, lenyúlva azt. Ne reménykedj, meg lesztek bélyegezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!