Megemlékezést tartottak a volt auschwitzi náci német haláltáborban a roma holokausztról

2020. augusztus 02. 18:06

A vasárnapi megemlékezésen megszólaltak a lengyelországi és a németországi romaszervezetek vezetői is.

2020. augusztus 02. 18:06
null

Az áldozatok emléke előtt tisztelegtek vasárnap, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a volt auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban. Az idei megemlékezést a koronavírus-járvány miatt részben a világhálón szervezték – közölte az MTI-vel az auschwitzi emlékmúzeum. A roma holokauszt auschwitzi emlékművénél a megemlékezések több tucat résztvevője rótta le tiszteletét.

A roma holokauszt idei európai emléknapja alkalmából létrehozták a https://www.roma-sinti-holocaust-memorial-day.eu/ honlapot. Az ott közzétett videóban a vasárnapi megemlékezés mellett meghallgathatók a szervezők és a  túlélők felszólalásai. A honlap számos háttéranyagot is közöl, felidézve a világ több országában a nácik által megszállt Európában a második világháború során meggyilkolt félmillió roma és szinti emlékezetét.

A vasárnapi megemlékezésen megszólaltak a lengyelországi és a németországi romaszervezetek vezetői, Roman Kwiatkowski és Romani Rose. Az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója, Piotr A. Cywinski beszédében kijelentette: a szinti és roma társadalom diszkriminációja ma „szinte egész Európában” tapasztalható. Arra figyelmeztetett, hogy a kiközösítés „embertelenítést eredményez, ez pedig emberirtáshoz vezet”.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a németek felszámolták az úgynevezett cigánycsaládtábort (Zigeunerfamilienlager), meggyilkolva néhány óra alatt a gázkamrákban több mint 4 ezer romát. Az auschwitzi haláltáborba a németek 1943 után Heinrich Himmler náci SS-vezér parancsára mindenekelőtt németországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi romákat és szintiket deportáltak, összesen mintegy 23 ezer embert, közülük 21 ezren éhségben, betegségekben, illetve a családtábor felszámolásakor életüket veszítették.

(MTI)

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 03. 00:55
Veesenmayer országjelentése nem említi, hogy a romák a németek számára valamiféle akadályt, nehézséget, legyőzendő ellenfélt, ellenséget jelentenének (a zsidókról viszont nagyon is ezt írta). Idézem: "ha figyelembe vesszük az itt évszázadokon át uralkodott törökök vérségi beütését, még az úgynevezett ősmagyarok nomádszerű jellegére is következtethetünk. A cigányság is jellegzetes szerepet játszott ebben, amit zenéjük, annak művelése és kedveltsége a mai napig is világosan bizonyít. Itt vannak annak mélyebb összefüggései és egyben okai, hogy a magyar miért nem antiszemita. ezt a körülményt a zsidóság pontosan felismerte, és sajátos ösztönére hallgatva sikerült a fajnak Európában ott szereznie magának menedéket. (...) A zsidó az első számú ellenség. Az 1,1 millió zsidó az ország ugyanolyan számú szabotőrjét is jelenti, és legalább ugyanannyi, ha nem kétszer annyi azoknak a magyaroknak száma, akik a zsidók csatlósaiként a szabotázsra és kémkedésre irányuló nagyszabású tervek megvalósításában segítőtársaik és külső álcázóik." https://mandiner.hu/cikk/20180321_naci_beszed_igy_keszitettek_elo_magyarorszag_nemet_megszallasat Cigányokról ezen kívül már nem mond semmit, az egész szövegben ebben az egy mondatban szerepelnek, tehát - legalábbis országjelentés szintjén - biztosan nem foglalkoztak velük többet.
yes_we_can
2020. augusztus 03. 00:15
Aszonta a csávó a riportban:"mi,romaszármazású cigányok..." Há'beszartam.
MayorAnna
2020. augusztus 02. 20:36
Pompázik a holokausztbiznisz virága...vajon, mikor hervad el? Ugyanis, a leggyönyörűbb virág is elhervad... hacsak!-nem művirág, mer' akkor, akár az idők végezetéig is pompázhat.
Box Hill
2020. augusztus 02. 19:11
A kezdetekről: - Európában, a Balkántól nyugatra, a cigányokat először a XV. században írták le. Mint keresztény zarándokok jelentek meg, olyan vezetőket követve, akik meglehetősen hivalkodó címeket használtak. Mivel az a keresztény lakosság kötelessége volt, hogy a zarándokokat segítsék, különösen akkor, ha különböző uralkodók ajánlásaival rendelkeztek, a cigányok elkezdtek visszaélni a kor keresztényeinek vallásosságával. A cigányok ajánlóleveleket mutattak fel, többek között Zsigmond magyar királytól is, úgy állítva be magukat, hogy őseik bűneiért vezekelnek, akik elutasították a keresztény tanításokat. Őseik ezen bűneiért ítéltettek arra, hogy zarándokként vándoroljanak a földön mások jótékonyságán függve. Először a cigányokat tisztelettel kezelték, hamarosan azonban olyan hírnévre tettek szert, mint tolvajok, tenyérjósok és gyanús becsületességű lókupecek. Egy korabeli német krónika említi, hogy ők nagy tolvajok voltak, különösen az asszonyaik, amiért többüket el kellett fogni és kivégezni. Hasonlóan ír egy kora XV. századi olasz krónika is. (Forrás: Kevin MacDonald: A People That Shall Dwell Alone (Egy nép mely egyedül kell lakjon), Writers Club Press, 2002, xvii.old.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!