Koronavírus elleni vakcinákat szerzett be az Egyesült Államok

2020. július 22. 18:28

Az amerikai kormányzat csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral szerdán.

2020. július 22. 18:28
null

Az amerikai kormányzat csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral szerdán. A Trump-adminisztráció 1.95 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag vakcináról az egyelőre még csak készülőben lévő szerről. A Fehér Ház által aláírt megállapodás értelmében az amerikai kormányzat még további ötszázmillió adag vakcinát vásárolhat. Az oltóanyagot a The Wall Street Journal szerint az amerikai állampolgárok ingyen kapják majd meg.

A tervek szerint az amerikai kormány 2021 januárjáig  300 millió adag vakcinát hoz forgalomba. Ennek érdekében már korábban mintegy kétmilliárd dollárt ruházott be két gyógyszergyártó – a Moderna és a Johnson&Johnson – vakcinakísérleteibe, májusban pedig egymilliárd dolláros megállapodást kötött háromszázmillió adag vakcináról az oxfordi AstraZenecával. Július elején a Pfizer és a BioNTech már nyilvánosságra hozta az amerikai pácienseken végzett első vakcinatesztek eredményeit. Ezek szerint kéttucatnyi emberben immunitás alakult ki a vírussal, illetve a vírus okozta Covid-19-cel szemben. A tapasztalatok szerint az immunitás egyes esetekben még erősebb is volt, mint a koronavírus-fertőzésből kigyógyult betegekben. Az eddigi kísérletek alapján a két gyógyszergyár arra számít, hogy az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) október elején már engedélyezheti a vakcina forgalmazását. Addigra több mint harmincezer páciensen próbálják ki az oltóanyagot. Terveik szerint 2021 végéig 1.4 milliárd adagot gyártanak.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ökobetyár
2020. július 23. 10:53
Ha ennyire áldásos a tudomány, honnét a vírus és a klímakatasztrófa? A hálózatkutató Barabási a SPIEGEL-ben és a nagy humbug B. közhelygyűjteménye - visszhangozza a Prédikátor kétezer éves szavait - nem a főbűne. Csak meglovagolja azt, mennyire kisiklott minden, mennyire nem fontos az, ahol ennyire lehet manipulálni és alakoskodni. A tudomány és a művészet virágkora lejárt, csak morzsák maradtak. Fölülünk a tudománybabonának, mert eddig minden bejött. Ám mára ez egy pazarló, világromboló, végtelen játékká vált. Már a 8. szonda megy a Mars felé - közben meg itthon ránk szakad az ég.
balbako_
2020. július 23. 09:58
Miért van ilyen vakcina? (De valaki(k)-nek hatalmas üzlet!)
Kanmacska
2020. július 22. 18:50
Ez jó hír! De mikorra lesz itt is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!