Zajlik a nagy brüsszeli burger-háború

2020. július 13. 13:30

Egy francia törvény ellehetetlenítette a vegaburger és a vegán steak megnevezést, az egymásnak feszülő érdekcsoportok pedig Brüsszelbe mentek harcolni. A vegán fordulat és a húsiparos lobbi tánca, a jövő uniós politikája és a Brüsszel Burger 2030-ban – a Mandiner új, EU-s cikksorozatának nyitányában!

2020. július 13. 13:30
null
Heincz Barnabás

Indul a görbEUborka, a Mandiner európai uniós történésekkel foglalkozó cikksorozata. Pletykák, történeteket, elemzések, botrányok, hírek Brüsszelből, amik felrázhatják a magyar hétköznapokat is!

***

Meglepődtem annak idején, amikor a Burger King Magyarországon piacra dobta az első vegán hamburgerét. Majd miután nyitott szemmel jártam a boltokban, felfigyeltem különböző, alternatív, vegetáriánus vagy vegán „húskészítményekre”. Egyre több helyen lehet itthon és Európa szerte vegaburgert kapni, nem úgy Franciaországban, ahol egy új törvény annyira felkavarta a vegetáriánus kedélyeket, hogy azok egészen Brüsszelig értek és mára uniós konfliktust okoznak. 

Történt ugyanis, hogy az Emmanuel Macron pártjába tartozó Barbara Bessot Ballot által benyújtott törvény megtiltotta Franciaországban a vegetáriánus és vegán termékeknek, hogy húsra utaló megnevezést kaphassanak. Innentől például nem használhatja a szójapogácsát árusító cég a vegaburger pogácsa megnevezést, és a magvakból és egyéb növényi zsírokból előállított vegán kolbász sem viselheti büszkén hústermékre utaló nevét. A francia törvény – bár elsőre ártalmatlannak tűnhet – újra felmelegítheti a vitát Brüsszelben arról, hogy a vegetáriánus termékek milyen megnevezést kaphatnak.   

A törvény támogatói azt állítják, hogy el kell kerülni a vásárlók megtévesztését és hamis látszatot sem szabad arról kelteni, amit fogyasztanak az emberek – értsd:

a vegán kolbász nem kolbász!

Ezzel szembehelyezkedik a másik álláspont, ami szerint ez csak még inkább összezavarja a fogyasztót; főleg egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió a növényalapú ételeket szeretné előtérbe helyezni; arról nem is beszélve, hogy a törvény sérti az uniós egységes piac szabályait. 

Alternatív fehérje egy német rendezvényen. MTI/EPA/Sascha Steinbach

 

Igazságot tenni nehéz, és nem is nekünk kell, hiszen a European Vegetarian Union lobbicsoport nemrég benyújtott panasza az Európai Bizottság előtt hever, amely szerint a törvény akadályt képez a belső piacon, mivel a termelőknek meg kell változtatni a címkézést a francia szabályozásnak megfelelően. „Egyszerűen fogalmazva: ha egy német termelő elakarja adni a vegetáriánus steakjét Franciaországban, nem tudja megtenni, mert nem hívhatja steaknek”mondta Sarah Champagne, a French Vegetarian Association képviselője, hozzáfűzve, hogy

a tagállamok közötti egyenlő bánásmódról nem beszélhetünk jelen esetben.

Brüsszel legnagyobb élelmiszeripari lobbicsoportja sem maradt veszteg a fellángoló vitában. A FoodDrinkEurope kiemelte, hogy fontos a szabályok harmonizációja, az elnök pedig nemtetszésének adott hangot. „Nem szeretném, ha a francia parlamentnek más döntése lenne, mint a németnek vagy az olasznak” – mondta Marco Settembri.   

Az ellenoldalon természetesen a húsipar foglal helyet, amelyet fenyeget az új uniós táplálkozási irányzat, a húsfogyasztás európai csökkenése, valamint az ágazat negatívabb megítélése és az ökológiai fenntarthatóság kihívása. A jövő Európai Uniójának agráriumát és élelmiszerpiacát meghatározó Farm2Fork stratégia alapján

Brüsszel szeretné visszaszorítani a vöröshús fogyasztását,

illetve fontos szerepet szán a hús alternatíváinak. Az Interbev Franciaország húsipari szövetségeként kiemelte, hogy „a növényi fehérjéből előállított termékek összetételük, tápértékük vagy ízük alapján egyszerűen nem húsok”, bárhogy is nézzenek ki. A fogyasztónak pedig joga van tudni a szövetség szerint, hogy mit eszik; ebben pedig zavart kelthetnek az alternatív hústermékek.  

A törvény bár a „steakmentesítéstől” vált híressé, több élelmiszerpolitikai intézkedést is tartalmaz, ideértve az átláthatóságot, a termékeken közzétett információk mértékét és módját. Például az összes hústermék és méz esetében kötelező megjelölni a származási helyet. A mostani francia döntés egyértelműen meghatározza az uniós döntéshozatalt is, befolyást gyakorolva a jövőbeli szabályozásra – hogy melyik irányba, az még kérdéses!

A European Vegetarian Union az uniós jog elsőbbségét hirdeti, meghagyva a végső irány kijelölését és a döntéshozatalt Brüsszelnek, azonban ez már minden bizonnyal késő bánat, ugyanis nem a francia törvény az első precedens az elmúlt években. Az Európai Bíróság 2017-es döntése alapján a „tej”, „sajt” és „vaj” kifejezéseket csak olyan termékek esetében lehet használni, amelyek állati eredetűek. A mandulatej és vegán vaj ezzel eltűnt a boltok polcairól, hogy más csomaglásban térhessen vissza. A piac átalakult, és történhet ez a húsiparban is, amennyiben az EU a francia törvényt helyben hagyja – esetlegesen még át is veszi annak iránymutatását. 

MTI Fotó: Varga György

 

Bár a vegaburger fronton még dúl a harc, a szaftos húspogácsákkal rendelkező csemegéket is utoléri Brüsszel vigyázó keze. A fent említett Farm2Fork stratégia egyik fő eleme az uniós táplálkozás minőségének javítása, egyes termékek és ágazatok átalakítása vagy éppen a fogyasztás csökkentése.

A Politico zseniális összeállításában

„megsütötte” 2030 Brüsszel Burgerjét.

Ez alapján, alig tíz éven belül a következő hamburgert kaphatjuk a sarki Burger Kingben: 

  • a buci teljes kiőrlésű és a helyi pékségből frissen származtatott a rövidített ellátási láncoknak köszönhetően;
  • a húspogácsa növényalapú, esetleg rovarfehérjét tartalmaz, vagy fehér húsú csirkéből készült, amennyiben pedig valaki mindenképp ragaszkodna a marhahúshoz, számítson kisebb húspogácsára; 
  • a sajt ellenőrzött termelőtől érkezik, szigorú előállítás folyamatok sokasága után, megfelelve a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és átláthatósági szabályoknak; 
  • zöldségből természetesen sok lesz, amelynek egy része már organikus termelés során jut a hamburgerpogácsa és a buci közé;
  • a ketchup és a majonéz is a múlté, helyettük cukorban és zsírban szegény, növényi eredetű szószok érkezhetnek! 

Hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni? Minden bizonnyal nem lesz olcsó, a Bizottság azonban tisztában a pénztárcák és a bankszámlák méretével és tartalmával, ezért például az organikusan termelt zöldség és gyümölcs esetében tanácsolja tagállamoknak a csökkentett Áfát. Tanulság? Addig menjünk hamburgerezni, ameddig tudunk!

Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. augusztus 07. 12:31
A brüsszeli elit egyik "legfontosabb" problémája magyarázatot ad arra is miért hagyják el a Britek akár "megállapodás nélkül is, az év végén ezt a szerencsétlen Klub-ot, amit köznapian "EU" néven ismerünk.
KötőDániell
2020. július 13. 19:08
Idióták gyülekezete...
mucsay
2020. július 13. 18:44
A FoodDrinkEurope kiemelte, hogy fontos a szabályok harmonizációja, az elnök pedig nemtetszésének adott hangot. 'Nem szeretném, ha a francia parlamentnek más döntése lenne, mint a németnek vagy az olasznak' mondta Marco Settembri. ha erről nem dönthet a nemzeti parlament, akkor miről?
zsoltkom2
2020. július 13. 16:53
Vega vagy nem vega? Majd kiforrja magát, hogy mi lesz. Ahogy a pálinka is megtalálta a "nevetséges" harcának eredményét. Minek nevezzelek?... "Minek nevezzelek, Ha rám röpíted Tekinteted, Ezt a szelíd galambot, Amelynek minden tolla A békeség egy olajága, S amelynek érintése oly jó!" És... "Minek nevezzelek? Boldogságomnak édesanyja, Egy égberontott képzelet Tündérleánya" ... ha keresztény Istent katolikus és megreformált liturgiával kell imádni... pedig egyik sem húst és vért fogyaszt közben, hanem ostyát-kenyeret és finom bort. Mily fontos különbözőségek fontosak az embereknek és mégis nevetségesnek és megbotránkoztatónak tartják a hús és a nem hús kérdését. Hogy oda ne rohanjak! Miért olyan nagy baj, ha húsra utalnak nem hússal? Most a hús szó a reklámanyag a nem húsra, hogy jobban fogyjon a nem hús. Mindegy, hogy üzleti célja is van, ha azt mondják a nem hús egészségesebb. Jézust is mindenféle egészség-példának hozzák, mindenféle boltot csináltak vele, hogy ő jobban fogyjon, mint a római-görög istenek. És? És hát túléltük azt az időt is. Itt vagyunk ilyen sután, hogy vegahúson bosszankodnak egyesek... és sok más "hülyeségen".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!