Megosztottság – két különböző állami rendezvényen ünnepelték Szlovénia napját a politikai ellenfelek

2020. június 24. 21:21

Marjan Sarec korábbi kormányfő még kedden bejelentette, hogy nem vesz részt a hivatalos állami megemlékezésen.

2020. június 24. 21:21

A megosztottság jegyében telik szerdán az államiság napjának 29. évfordulójára rendezett állami megemlékezés Szlovéniában, a hivatalos rendezvény előtt két órával több ezren tüntettek a kormány ellen – jelentette a szlovén közszolgálati televízió. Marjan Sarec korábbi kormányfő még kedden bejelentette, hogy nem vesz részt a hivatalos állami megemlékezésen, amelyet a kormány és Borut Pahor államfő rendez szerdán este. Igazi „népi ünnepnek” azt az „alternatív” rendezvényt nevezte, amelyet a kormány ellen hetek óta tüntető civil szervezetek és a kultúra területén tevékenykedő személyek szerveztek az állami ünnep előtt. Sarec szerint Janez Jansa kormányfő jobbközép koalíciós kormánya „illegitim”, a tüntetések pedig indokoltak a kabinet „nem demokratikus” működése és a koronavírus-járvány alatt hozott döntése miatt.

Tanja Fajon, a Szociáldemokraták (SD) elnöke Jansának írt levelében arra kérte a kormányfőt, hogy ne szítson politikai ellentéteket, és az államiság napjának megünneplésébe vonja be az összes történelmi veterán egyesületet. A szlovén sajtó szerint a rendezvényen azért nem vehetnek részt a második világháborús szervezetek, mert zászlójukban a vörös csillag is szerepel. „Amennyiben az államiság napját, mint nép megosztottan ünnepeljük, akkor az legnagyobb mértékben az állami tisztségviselők és a jelenlegi hatalom viselkedésének következménye” – írta Fajon. Szlovéniában hetek óta minden pénteken több ezren tüntetnek a kormány és a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. Jansa úgy véli, a megmozdulások szervezettek, és a „szélsőbaloldal” áll mögötte, így próbálják megbuktatni a kormányt, amely szerinte kiválóan kezelte a járványt és jól vezeti az országot.

A legtöbb független szakértő is úgy véli, hogy a kormány kiválóan reagált a járványra, és megakadályozta, hogy komolyabb egészségügyi és gazdasági következményei legyenek az országra. Mindazonáltal felhívták a figyelmet a kabinet rossz kommunikációs stratégiájára. Jansa hétfőn a Nova24.tv kereskedelmi csatornának úgy nyilatkozott: az alternatív államiság napi rendezvényre szóló felhívás méltatlan és elfogadhatatlan, s távol áll a normális, civilizált viselkedéstől. Szavai szerint nem lenne kifogása egy másik szervezett ünnepség ellen, ha az a jogszabályok szerint be lenne jelentve, és viselné az állam hivatalos szimbólumait, azaz a hivatalos szlovén zászlót. A 19 órakor kezdődő demonstráción a résztvevők sárga mellényeket viseltek. A tömeg egy része azt skandálta, hogy „halál a kommunistákra", míg a szemben állók egy része erre úgy válaszolt vissza, hogy „halál a fasisztákra”. A tüntetés fokozott rendőri kíséret mellett zajlott. Incidensről egyelőre nem számolt be a sajtó. A hivatalos megemlékezés a tüntetés helyszínétől 300 méterrel távolabb, a ljubljanai Kongresszus téren kezdődik 21 órától. Horvátország és Szlovénia 29 évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kiáltotta ki függetlenségét, ami véres háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül a szerb hegemóniát megőrizni kívánó Belgrád és több tagköztársaság között, és elindította a szövetségi állam szétesését.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!