Iránban már csaknem tízezren haltak meg a koronavírus miatt

2020. június 24. 17:26

Az új fertőzöttek napi számának átmeneti csökkenése miatt május végén lazítottak a járványügyi intézkedéseken.

2020. június 24. 17:26

Iránban már csaknem tízezren haltak meg a koronavírus miatt – közölte szerdán a teheráni egészségügyi minisztérium szóvivője az állami televízióban. Szima Lari szerint az elmúlt 24 órában 133 ember halt bele a Covid-19-betegségbe és több mint 2500 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Jelenleg a mintegy 82 milliós lakosú közel-keleti országban 212 501 fertőzöttet és 9996 halálesetet tartanak nyilván.

Az új fertőzöttek napi számának átmeneti csökkenése miatt május végén lazítottak a járványügyi intézkedéseken. Szinte minden gazdasági ágazatban újraindult a munka. Szakértők éppen ebben látják a járványgörbe újbóli emelkedésének okát. Az egészségügyi tárca emellett nehezményezte azt is, hogy a lazítások miatt a lakosság alig tíz százaléka veszi komolyan az egészségügyi óvintézkedéseket. A minisztérium ezért fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a szájmaszk viselését.

A bírálatok ellenére Haszan Róháni iráni elnök kitart politikai irányvonala mellett, miszerint a pandémia még sokáig eltarthat, ezért a gazdaság hosszabb idejű leállítása nem járható út. Róháni úgy vélekedett, hogy az irániaknak meg kell tanulniuk együtt élni a koronavírussal. Szaid Namaki közegészségügyi miniszter szerint koronavírus-járvány még legalább 2022-ig eltarthat.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!