Észak-Korea a Dél-Koreával közös „forródrót” megszakításával fenyegetőzik

2020. június 09. 07:23

Első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával – közölte kedden a KCNA állami hírügynökség.

2020. június 09. 07:23

Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen. A kiadott közlemény szerint ezeknek a történéseknek a fényében Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, közte az ország vezetőjének húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt alelnöke azt a véleményt képviselik, hogy Dél-Koreát ellenségként kell kezelni.

Látványos visszalépés

Az irányváltás első lépéseként Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait, akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti „forródrótokat”. A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt. A hivatalos bejelentés láthatóan visszalépést jelent a kapcsolatokban, miközben erőfeszítések történnek, hogy Észak-Koreát rábírják nukleáris programjának feladására cserébe az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért. A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Dél-Korea szerint ez Phenjan veszélyes, régi játéka

Daniel Wertz, az amerikai székhelyű Észak-Koreával foglalkozó Nemzeti Bizottság nevű testület képviselője a Twitteren azt írta, hogy a távközlési vonalakra leginkább egy válság közepette van szükség, Észak-Korea éppen ezért „vágja el” ezeket, mert így akar feszült hangulatot kelteni. Bár ez Phenjan elkoptatott játéka, ennek ellenére nagyon veszélyes – vélekedett. A KCNA keddi anyagában azt írta, hogy „az észak-koreai nép felháborodott a dél-koreai hatóságok áruló és ravasz magatartásán, akikkel sok elszámolni való van”. A jelentés egyben azzal vádolta meg a szöuli hatóságokat, hogy felelőtlen disszidenseknek megengedik a legfelsőbb észak-koreai vezetés sértegetését. Ezek után a feleknek nincs miről tárgyalniuk – állapította meg a közlemény.

(MTI)

(kép forrása: Érdekes Világ)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 09. 07:58
"Az indoklás szerint a déliek állítólagos röplapozásain háborodtak fel ennyire. A döntés miatt ideiglenesen bezár az a határ menti Keszong városában 2018-ban létrehozott kommunikációs iroda is, ahol a déliek hívását fogadták naponta kétszer. A döntés ma, kedden déltől érvényes. Dél-Korea tegnap jelezte, hogy a hétfő reggeli hívásukat - 21 hónap elteltével - nem vették fel az északiak. A délutánit utána még igen. Bár az extrém módon titkolózó Észak-Korea lépéseit gyakran nehéz értelmezni, a BBC elemzése szerint valószínű, hogy nem szimplán röplapok miatti felháborodásról van szó. Elképzelhető, hogy Észak azért hoz létre tudatosan válsághelyzetet, hogy a két Korea közötti tárgyalásokon később legyen miből engednie. Ezt a tárgyalási taktikát korábban ugyanis előszeretettel alkalmazták. A másik lehetőség, hogy ez az egész valójában a diktátor, Kim Dzsongun 3 évvel fiatalabb húgának, Kim Jodzsongnak a "felépítését" szolgálja. A napokban ő volt ugyanis, aki nyilvánosan megfenyegette Délt, hogy a röplapozásnak következményei lesznek, majd a testvére mellett ő írta alá a mostani határozatot. A 32 éves nőnek 23 éves koráig a létezését is titkolták és 27 éves volt, amikor először leírták a nevét, egy évre rá viszont már ő lett a hivatalos propagandfőnök, az utóbbi időben pedig már a bizonytalan egészségi állapotú bátyja potenciális utódjaként emlegették. A harmadik lehetőség, hogy Kim Dzsongun ezzel a balhéval a drámai gazdasági helyzetről és a koronavírusjárványról próbálja elterelni az északiak figyelmét." https://444.hu/2020/06/09/eszak-korea-megszakit-minden-kapcsolatot-dellel-allitolag-roplapozas-miatt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!