Enyhülés: Dél-Korea le akarja állítani a Kim Dzsongun rendszerét bíráló röplapok terjesztését

2020. június 10. 18:23

Szakértők ugyanakkor a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak.

2020. június 10. 18:23

Dél-Korea le akarja állítani a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztő aktivisták tevékenységét a két ország határán.

A dél-koreai védelmi tárca szerdán bejelentette, hogy feljelentést tesz két ilyen szervezettel szemben. Szöul egy nappal azt követően döntött az intézkedés mellett, hogy Észak-Korea a Dél-Koreával közös „forródrót” megszakítását helyezte kilátásba első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával.

Joh Szang Kej, a minisztérium szóvivője szerint a két csoport feszültségeket szított Szöul és Phenjan viszonyában. Azzal vádolta az aktivistákat, hogy kockára tették a határrégió lakóinak életét és biztonságát. Ezek az akciók ugyanis Dél-Koreában is vitatottak. Szakértők ugyanakkor a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak.

Az egyik ilyen csoport, a Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért évek óta terjeszt olyan röplapokat, amelyekben a többi között a phenjani vezetés megbuktatására szólít fel.

A Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért egy nagyszabású akció során május végén hőlégballonokkal mintegy félmillió röplapot és adattároló lemezt juttatott át a szigorúan őrzött határon. Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok a kommunista rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek apró hőlégballonok segítségével a két ország határán, észak-koreai területen.

(MTI)

Nyitóképünkön Mun Dzse In dél-koreai elnök látható. A kép forrása: MTI.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2020. június 10. 20:19
Mennyivel erősebb és tiszteletreméltóbb a független Csoszon, mint a megszállt, szolgalelkű déli rész. Szebb Jövőt!
Falfirka
2020. június 10. 19:02
rohanunk a forradalomba? mindenki megbolondul?
Aerion
2020. június 10. 18:38
Ezt a sztálinista, tömeggyilkos rezsimet már réges-régen el kellett volna taposni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!