Brexit-biztos: London sokkal többet követel, mint más partnerországok

2020. június 10. 17:50

Az Európai Unió továbbra is megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával Michel Barnier szerint.

2020. június 10. 17:50

Az Európai Unió továbbra is megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer minden részletének tekintetében, és készen áll arra, hogy akár egy-két évvel is meghosszabbítsa a decemberben lejáró átmeneti időszakot – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán Brüsszelben.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a megállapodás tető alá hozására a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Barnier szerint London túl sokat követel

Barnier az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) online ülésén leszögezte, az EU számára elfogadhatatlan, hogy London olyan kereskedelmi feltételeket szeretne kialakítani, amelyek nagyon közel állnak a tagság nyújtotta előnyökhöz, csak annak a kötelezettségei nélkül.

Mint mondta, a szigetország sokkal többet követel, mint Kanada, Japán vagy más partnerországok. London egyebek mellett arra törekszik, hogy korlátozások nélkül fenntartsa a korábban birtokolt jogokat és előnyöket. Arra, hogy bármiféle kötelezettség teljesítése nélkül kiválogassa az egységes piac legvonzóbb elemeit.

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagság rendezett megszűnését biztosító megállapodás ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőre nézve, zérókulcsos vámokkal, kvóták nélkül, egyenlő versenyfeltételekkel. Ez utóbbi téren megrekedtek a tárgyalások, miután Nagy-Britannia arra törekszik, hogy egyes brit vállalkozások „szinte teljes szabadságot” élvezzenek az EU belső piacán. Barnier leszögezte, egyenlő feltételeket kell biztosítani a tisztességes versenyre vonatkozóan, ahogyan a halászati politikát illető nézeteltérések megnyugtató rendezése nélkül sem lehetséges a megállapodás.

Sokáig húzódhat még a végleges válás

A brit kormánynak elvileg június végéig lesz ideje, hogy kérje az átmeneti időszak kiterjesztését. A kiválási egyezmény kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi ezen időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az átmeneti időszak alatt megegyezésre kell jutni egyebek mellett olyan kérdésekben, mint a kereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, illetve a védelem- és biztonságpolitika és bizonyos halászati ügyek.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!