Ukrán kormányfő-helyettes lehet a volt grúz elnökből

2020. április 22. 17:28

Több ukrán parlamenti képviselő is megerősítette Szaakasvili jelölését a kormányzati pozícióra.

2020. április 22. 17:28

Ukrán miniszterelnök-helyettes lehet Miheil Szaakasvili egykori georgiai elnök, későbbi odesszai kormányzó – ezt maga az érintett közölte szerdán. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ajánlatot kaptam (Volodimir) Zelenszkij ukrán elnöktől a reformügyekért felelős miniszerelnök-helyettesi tisztség betöltésére” – írta az 52 éves politikus Facebook-oldalán. Hozzátette: már részletekbe menően megbeszélte a jövőbeli kormányzati együttműködést Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Több ukrán parlamenti képviselő is megerősítette Szaakasvili jelölését a kormányzati pozícióra. Sajtójelentések szerint egy pénteki rendkívüli ülésen dönthetnek kinevezéséről. Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több Nyugat-barát reformot is végrehajtott. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték. 2015-ben megkapta az ukrán állampolgárságot Petro Porosenko akkori ukrán elnöktől, aki Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Porosenko és Szaakasvili később összekülönböztek.

Ezt követően Porosenko 2017 nyarán megfosztotta az időközben kormányzói posztjáról lemondott Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, és 2018-ban kiutasította az országból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszaadta ukrán útlevelét a Georgiából származó politikusnak, aki 2019 májusának végén térhetett vissza Ukrajnába.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2020. április 25. 21:31
Ez a georgiázás is micsoda egy röhejes PC baromság.
Knerten
2020. április 25. 21:29
Románnak lenni foglalkozás, de úgy tűnik, ukránnak lenni csak hobbi.
matykox
2020. április 22. 22:08
Szegény ukránok ... már saját tolvaj, ámerikai ügynök csirkefogóra sem telik nekik? Igy jöhet a grúz ügynök is...
zakar zoltán béla
2020. április 22. 21:08
A Bidé Bályden Bidenje-ez már az elmebaj sexactusha e barom világban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!