Az afgán kormány tálib rabokat engedett el a Ramadán előtt

2020. április 23. 16:50

A békemegállapodás értelmében Kabulnak 5000 tálib foglyot kell elengednie, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat.

2020. április 23. 16:50

„Az afgán kormány röviddel a csütörtök naplementekor kezdődő iszlám böjti hónap, a ramadán előtt szabadlábra helyezte a radikális iszlamista tálib lázadók 55 tagját több tartományban” – jelentette be Dzsavid Fajszál, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön a Twitteren.

A kabuli vezetés ezzel eddig csaknem ötszáz tálibot engedett el, míg a szélsőségesek mindössze 60 foglyukat. Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás egyebek közt előírja, hogy Kabul engedje szabadon a tálib foglyokat. A radikális mozgalom ezt a feltételt az afgánközi tárgyalások sarkalatos pontjának tartja, és szóvivőjük útján többször leszögezték: a foglyok elengedése nélkül nem hajlandóak asztalhoz ülni az afgán kormány képviselőivel.

A békemegállapodás értelmében Kabulnak 5000 tálib foglyot kell elengednie, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat. Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön tűzszünetre szólította fel a kormányellenes tálibokat. Csak a múlt héten a biztonsági erők több mint száz tagja vesztette életét az iszlamistákkal vívott összecsapásokban. Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja is az erőszakcselekmények végét követelte. „A fegyvereknek el kell hallgatniuk, hogy az afgánok vállvetve küzdhessenek a koronavírus járványa ellen” – mondta. Afganisztánban eddig 1279 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 42-en elhunytak a kórban.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2020. április 23. 20:38
"jelentette be Dzsavid Fajszál, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön a Twitteren." Mér nem tiktokon? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!