Nem engedtek kikötni egy mentőhajót Leszboszon

2020. március 05. 21:07

A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra.

2020. március 05. 21:07

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy egy civil szervezet hajója kikössön a görögoroszági sziget Mitilíni kikötőjében. Mintegy ötven leszboszi lakos állította meg a Mare Liberum nevű, menekültek felkutatásával és mentésével foglalkozó humanitárius szervezet hajóját, hogy csütörtök délután ne köthessen ki a legnagyobb leszboszi kikötőben. A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra – jelentették újságírók a helyszínről. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre.

A Mare Liberum közölte, hogy több támadást is elszenvedett a szigeten, ahol egyre nő a feszültség, amióta Törökország felszólította a bevándorlókat és menekülteket, hogy távozzanak Görögországba. Az elmúlt héten több újságírót és segélymunkást is bántalmaztak Leszboszon, őket helyi lakosok azzal vádolták, hogy támogatják a menekültek és bevándorlók érkezését.

A leszboszi befogadó központokban jelenleg legalább 20 ezer ember tartózkodik katasztrofális körülmények között. További húszezer Számosz, Kósz, Lerósz és Híosz szigetén zsúfolódik össze a 6000 főre tervezett befogadó központokban. A görög szigetekre érkezők száma megnőtt, amióta Törökország február 29-én bejelentette, hogy megnyitja a határát. Csak a hét végén kilencszázan érkeztek a szigetekre.

A görög kormány csütörtökön is kitartott amellett, hogy lakatlan szigeteken épít befogadó központokat, miután a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén építendő központok terve a lakosság heves ellenállásába ütközött.

(MTI)

A nyitóképen: Törökországból az utóbbi négy nap alatt a görög Leszbosz szigetére érkezett illegális bevándorlók felszállnak egy görög haditengerészeti hajóra a sziget központjának, Mitílíninek a kikötőjében 2020. március 4-én. Az újonnan érkezetteket nem a szigeten lévő móriai befogadó táborban szállásolják el, hanem a szárazföldön lévő zárt táborban helyezik el őket.
MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. március 07. 16:08
Helyes.
atila68
2020. március 07. 08:17
Qrva sok kikötő van az észak-afrikai partokon.
Zsaturnuzs
2020. március 06. 23:27
Kiváló cikk az Indexen, megtudtam belőle, hogy fasiszta vagyok: index.hu/kulfold/2020/03/06/leszbosz_erdogan_menekultvalsag_gorogorszag_torokorszag_menekultek_riport/ A mai konfliktus lényege: "A hajó, a Mare Liberum most megpróbált kikötni, de a leszbosziak nem hagyták. A helyi lakosokat próbálják most visszaszorítani az antifasiszták." "Fasiszta" helyi lakos véleménye: "Elegünk van abból, hogy a civilek és az újságírók fasisztának neveznek minket azért, mert szeretnénk megvédeni a szigetünket. Nézze meg ezt az utcát! Ez megy öt éve" "Azt ígérte a kormány 2015-ben, hogy a menekültek csak ideiglenesen lesznek a szigeten. De nemhogy elszállítanák őket innen, hanem egyre többen lesznek. Most már arról van szó, hogy újabb tábort építenének. Ez ellen tüntettünk a múlt héten. Nem akarunk még több menekültet, mert már nem jönnek a turisták, tönkremennek a boltok." A cikk szerzőjének hozzáállása: "megkérdeztem: miért bőszítették fel ennyire a német önkéntesek?" A szerző rokonszenv-kirándulása a "menekültek" közé: "ezután gördültünk be a menekülttáborba. 2016-ban jártam már itt, tudtam, hogy a területen áll a hivatalos tábor, drótkerítések mögött. Mivel ez már négy éve is szűk volt, mellette felhúztak egy barátságos magántábort is egy holland civil szervezet segítségével." RÖVIDEN ÖSSZEFOGLALVA: NÉMET ÉS HOLLAND ÖNKÉNTESEK GÖRÖG SZIGETRE HORDJÁK A MIGRÁNSOKAT, ÉS AZ ÉVEK ÓTA HITEGETETT HELYIEK FELHÁBORODÁSÁT "ANTIFASISZTA" AKTIVISTÁKKAL PRÓBÁLJÁK LETÖRNI. Ha teljes szívemből egyetértek a helyiekkel, akkor nyilván én is fasiszta vagyok (egészen pontosan kriptofasiszta). Ha ez az ára, ám legyen! Az Index cikke kiválóan bemutatja az elvakult hívők látásmódját. Földes Andrástól persze ne várjunk mást, ő mindig ilyen volt.
Besewayo
2020. március 06. 16:42
HŐSKÉNT ünnepelnék egy olyan görög határvédő katonát , aki először lő szarrá egy üvöltő , öklét rázó muszlim betolakodót .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!