Már februárban felvetette az Európai Bizottság az álhírterjesztés büntetőjogi felelősségre vonásának lehetőségét

2020. március 24. 18:43

A sajtószabadságot félti az EBESZ attól a magyar jogszabály-tervezettől, amely az álhírterjesztéssel szemben büntetőjogi eszközöket helyez kilátásba. Ehhez képest – a helyzet súlyosságára tekintettel – egyre több hang sürgeti az Unióban a járványügyi vészhelyzetben az álhírek terjesztése elleni büntetőjogi fellépés lehetőségét.

2020. március 24. 18:43
null

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság képviselője hétfő esti nyilatkozatában fejtette ki főként a sajtószabadságot érintő aggodalmait a járványügyi vészhelyzet kapcsán felmerülő magyar szabályozási kérdéseket illetően. Miközben Désir azt elismeri, hogy vészhelyzet esetén az álhírek terjedésének a különleges jogrendből adódó eszközökkel is gátat kell szabni, a büntetőjogi szankciók kilátásba helyezése azonban álláspontja szerint túlzás. 

Az EBESZ képviselője úgy véli, hogy a büntetőjogi szankciók kilátásba helyezése „csak megnehezíti a független sajtó munkáját.” Désir arra is emlékeztette az országokat, hogy a koronavírus elleni védekezésnek minden körülmények között szükségesnek és arányosnak kell lennie, továbbá, hogy a szabályozás nem valósíthat meg negatív diszkriminációt.

Mindeközben minden jel arra mutat, hogy

a koronavírus-járvány terjedése folyamatosan dinamikát ad a szükségesség-arányosság járványügyi kontextusban való megítélésének

(a cikk megjelenésekor aktuális állás szerint már 187 igazolt fertőzött és 9 elhunyt van Magyarországon, világszerte pedig 387.382-en fertőződtek meg és 16.767-en haltak meg). A járvány súlyosságára tekintettel Boris Pistorius, Alsó-Szászország belügyminisztere is szövetségi szintű fellépést sürget az álhírek terjesztésével szemben Németországban. „Tiltani kellene az olyan téves információk terjesztését, amely a polgárok ellátásával, az egészségügy helyzetével, a járvány terjedésével, az esetleges diagnosztikai módszerekkel, vagy a vírus okozta megbetegedés terápiájával kapcsolatos” – állítja a német politikus. Hozzáteszi:

az álhírek pánikot és konfliktusokat szíthatnak, ezért fontolóra kellene venni a büntetőjogi szankciórendszer alkalmazását is.

A szükségesség és arányosság felvetése pont egy járványügyi vészhelyzet felfutási szakaszában azért is érdekes, mert épp egy olasz büntetőbíróság ítélt egy kommentelőt 9 hónapnyi börtönbüntetésre még 2018-ban amiatt, mert egy piacvezető utazási lehetőségeket kínáló weblap felületén valótlan állításokat fogalmazott meg. 

A fenti példa is bizonyítéka annak, hogy fake news elleni uniós szintű radikális fellépést nem csak a járványügyi vészhelyzet teszi szükségessé. Ezt támasztja alá az is, hogy már a koronavírus európai berobbanását megelőzően is ezt szorgalmazta Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. A politikus a német Spiegelnek adott interjújában kiemelte:

„a nemzetbiztonságot érintő dezinformációt illetően a szabályozási környezet megváltoztatása indokolt lehet. Néhány tagállam büntetőjogi szabályozása irányadó lehet azokban az országokban, ahol a büntetőjogi tilalom a tárgykört illetően még nincs hatályban”.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. december 17. 19:44
BalRad, a baráti bíróságok, bírók csak a kötelességüket teljesítik, bolsevikuniós segítséggel, a te betegebb szebb jövőd érdekében.
Veernewl
2020. április 17. 07:54
No akkor csuk a mérce, 444, meg az index. Be.
peter.jordanson
2020. április 02. 22:06
Nem-e? Köztársaság is vagyunk, banánunk nincs mondjuk hozzá még, a magyar naranccsal megy a kísérlet egyelőre. A fidesz heraldikusai most a homlokukra csapnak. Az obskurus latinduma lyen álkonzervatív marketingblöffnek is milyen tök jó lesz már!!!! Majd lehozza kishírnek az origó két pucsító csöcsöskurva közé ékelve.
Janice
2020. április 02. 15:46
Hogy mi az álhír azt mindig az aktuális hatalom dönti el Pl.Megírták, hogy Récsöl kidobta az ut szélén a szaros pelenkát A jobboldali sajtó úgy tálalta, hogy csak felvette. Ja....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!