„Ha agyonlőttük a gazdagok 1 százalékát” – Botrány a német Balpártban

2020. március 05. 14:45

Türingia újonnan megválasztott miniszterelnöke is elhatárolódott a pártja hétvégi kongresszusán elhangzott erőszakos forradalmi uszítástól – olvasható a Neokohnon.

2020. március 05. 14:45

A német radikális Balpárt (Die Linke) hétvégi stratégiai kongresszust tartott, a portál beszámolója szerint azonban egy felszólalót elragadták a kommunista világforradalom iránt érzett olthatatlan vágya – egyik résztvevője nem fogta éppen vissza magát, amikor a közönség soraiból a környezetbarát energiafordulat kérdéséhez szólt hozzá: „Egy forradalom után, ha agyonlőttük a gazdagok egy százalékát”, meg kell valósítani ezt a fordulatot, állította. A közönség leginkább nevetgéléssel reagált a felvetésre – írta le a Neokohn az elsődleges reakciókat. A Bild szerint azonban ennél súlyosabb volt, hogy a párt pódiumon ülő elnöke, Bernd Riexinger nyugodtan végighallgatta a felszólalást, majd annyit fűzött csak hozzá: „Nem lelőjük, hanem hasznos munkára vetjük be őket.”

Riexinger aztán Twitterén többször megpróbált elhatárolódni az ügytől – legutóbb csütörtökön – ezekben többször azt írta, az elvtársnő kommentárja „elfogadhatatlan, még ha érzékelhetően ironikus is volt. Az én reakcióm sokkal félreérthetetlenebb kellett volna hogy legyen”. És persze a nő felszólalását „kiragadták a kontextusából”. (A kongresszuson előtte arról volt szó, hogy Amerikában a felső 1% felelős állítólag a legtöbb CO2-kibocsátásért.)

Azt viszont, hogy az ő megjegyzése csak tovább rontott a helyzeten, nem érzékelte a párt elnöke – írja a Bild, emlékeztetve arra, hogy a Szovjetunióban történészek számítása szerint 30 milliónál is több embert vittek munkalágerekbe átnevelés és kényszermunka céljából. Visszafogott becslések szerint 3 millióan belehaltak a kényszermunkába. A CDU főtitkára, Paul Ziemiak szerint a „visszataszító” ügy is arra mutat, hogy nem lehet együttműködni a Balpárttal. A keresztény-szociális CSU főtitkára, Markus Blume azonnali lemondásra szólította fel a Linke elnökét. A liberális FDP képviselője, Alexander Müller kijelentette, a Linke nem normális párt.

A Bild idézi Hubertus Knabe történészt, aki szerint az eset rávilágít arra, hogy a baloldaliak másképp beszélnek, ha egymás között vannak, és másképp a kamerák előtt. Az NDK-szakértő szerint az orosz kommunisták épp így jártak el annak idején: előbb agyonlőtték a régi elitet, utána kényszermunkára a Gulágra vitték őket. Bírálta a kijelentést Bodo Ramelow Linke-politikus is, akit szerdán harmadik menetben végül megválasztottak Türingia miniszterelnökének. Az agyonlövésről, a forradalmi erőszakról szóló beszéd elfogadhatatlan – szögezte le a baloldali politikus.

A képviselő beszéde itt nézhető meg:

(Mandiner)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. március 07. 12:00
Be feledjük Németország első embere jelen pillanatban az utolsó kelet-német politikus.
mokány
2020. március 06. 13:50
Rohadt kommunisták.
mokány
2020. március 06. 13:47
Merkel mondjon le.
Box Hill
2020. március 06. 12:57
Ausztráliában vezetéstudományi szakon, az Emberi erőforrások menedzsmentje tantárgyban alaptéma volt az a felmérés, miszerint állami alkalmazott mérnökök és kutatók teljesítménykülönbsége közel 100 szoros is lehet, míg a fizetéskülönbségük csak körülbelül 2.5 szeres. Tehát a legjobbaknak tetemes kizsákmányolást kell elszenvedniük. (Forrás: Wendell L. French: The Personnel Management Process, Houghton Mifflin Co. 1978, 405.old.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!