Közös javaslaton dolgozik Spanyolország és Olaszország a dublini menekültügyi reformot illetően

2020. február 07. 18:54

Arancha González Laya aláhúzta, Spanyolország és Olaszország „oszlopos tagjai egy változásban lévő Európai Uniónak”, s kapcsolataikat stratégiai szempontból is szorosabbra kívánják fűzni.

2020. február 07. 18:54

Igazságosságon és szolidaritáson alapuló javaslatot dolgoz ki a migráció hatékonyabb kezelésére Spanyolország és Olaszország az Európai Unió számára – nyilatkozta Arancha González Laya,  Luigi Di Maióval közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken. „Spanyolország és Olaszország bárkinél jobban ismeri ezt a jelenséget, és van kapacitása, valamint szakértelme szembenézni vele” – jelentette ki Di Maio, hozzáfűzve, hogy egy informális dokumentumról van szó, amelynek tartalmáról egyelőre nem árultak el további részleteket.

Arancha González Laya aláhúzta, Spanyolország és Olaszország „oszlopos tagjai egy változásban lévő Európai Uniónak”, s kapcsolataikat stratégiai szempontból is szorosabbra kívánják fűzni mostantól. Egyesíteni akarnák erőiket a 2021-2027-es EU-s keretköltségvetésről szóló vitában, a Nagy-Britanniával való jövőbeli együttműködésekről szóló tárgyalásokon és a migráció kezelésének kérdésében. Emellett közösen, nagyobb súllyal lépnének fel a mediterrán térséget érintő közösségi politika terén, illetve az EU jövőjét érintő ügyekben.

Luigi Di Maio az első külügyminiszter, aki az új baloldali spanyol kormány megalakulása óta Madridba látogatott. Az olasz politikus aggodalmának hangot adott a líbiai helyzettel kapcsolatban, és hangsúlyozta az észak-afrikai országba irányuló fegyvereladások megakadályozásának fontosságát, és egy erre irányuló EU-s misszió jelentőségét. „A líbiai stabilitás a Száhel-övezet stabilitását jelenti” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a líbiai háborús helyzet fennmaradásával Európának van a legtöbb veszítenivalója.

A külügyminiszterek tárgyaltak egy jövőbeli spanyol-olasz kormányközi csúcstalálkozó megrendezéséről is, amilyenre már 2014 óta nem volt példa.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2020. február 09. 20:26
A líbiai és az Észak-Afrikai helyzet destabilizálódásában döntő szerepe van az Európai Uniónak és különösen franciaországnak, amely a líbiai háború fő felelőse volt.
luzitanxaver
2020. február 07. 21:42
Mostanra már talán a postás-vasutas-rendőr után a sorban következők is megértették, hogy bármilyen, a betelepítéssel akár csak említés szintjén foglalkozó javaslatról szó sem lehet. Persze illúzióink nincsenek, mert nem lehetnek. Sajnos.
Világpanoráma
2020. február 07. 20:07
Orosz küldöttség utazik törökországi tárgyalásra https://vilagpanorama.hu/2020/02/07/orosz-kuldottseg-utazik-torokorszagi-targyalasra/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!