Fordított vízeséseket hozott létre az ausztrál ítéletidő

2020. február 12. 16:08

Felfelé irányuló vízesések alakultak ki Sydney partjainál.

2020. február 12. 16:08

Felfelé irányuló vízesések alakultak ki Sydney partjainál – írja az Idokep. Heves esőzések sújtották a napokban Új-Dél-Wales partvidékét. A pusztító időjárás következtében villámárvizek alakultak ki, fákat döntött ki az orkán erejű szél, több ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. Sydney egyes városrészeiről a hatóságok evakuálni kényszerültek a lakosokat. Az alábbi videó Sydney elővárosában, Kurnell területén készült a vasárnapi nap folyamán:

Ugyanezen a napon, valamivel közelebb, Skóciában a Ciara vihar fordította felfelé a Jenny's Lum vízesést:

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ousiv
2020. február 13. 13:48
ez mást helyen Skóciába tették, nem Ausztráliába
Valodi
2020. február 12. 19:44
Elkészült a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra is kitekintést nyújtó második nemzeti éghajlat változási stratégia tervezete. Egy vélemény erről: "Az összefoglaló szerint Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. 2021-2050 között minden évszakban szinte az ország egész területén 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel számolnak a szakemberek. Az évszázad végére pedig a nyári hónapokban több mint 4 fokos melegedés is lehet. Nem lesz több csapadék, de más eloszlásban esik majd: a nyári a következő évtizedekben 5, az évszázad végére akár 20 százalékkal is csökkenhet, míg ősszel és télen több csapadék várható a megszokottnál. Hosszabb szárazság nyáron, nagy mennyiségű és intenzív csapadék inkább ősszel lesz gyakoribb. Nem gond, mert ezt majd elvezetjük, ahogy tettük 2007-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is. Stratégiánk már van, de az nem látszik, hogy mi vizet akarnánk visszatartani. Ha megnézzük a vízügyi ágazat nagy projektjeit, belvíz elvezetéstől lefolyásgyorsításon át mindenre találunk példát csak érdemi vízvisszatartásra nem. Az ágazat prominensei még azt sem látták be, hogy Magyarország nem óceáni éghajlatú, azt már végkép nem várhatjuk el tőlük, hogy megértsék, az a rendszer, amit a víz elvezetése érdekében hoztak létre, alkalmatlan vízvisszatartásra. Még akkor is, ha a vízelvezető csatornákat telerakják zsilipekkel. És nem elsősorban azért, mert azokat bármikor meg lehet nyitni. A helyzetet a Tisza-tó példáján lehet érzékeltetni. A Tisza-tó alapterülete 127 négyzetkilométer, átlagos vízmélysége 1,3 m, a tárolt víztömeg kb. 170 millió köbméter víz. Ezt összevetve az évente levezetett több milliárd köbméternyi víz mennyiséggel, láthatjuk legalább harminc Tisza-tóra lenne szükség, hogy érdemben megközelítsük a hazai lefolyás által elpazarolt vízmennyiséget, egy-egy jelentősebb pl. a 2011-es és a 2013-as elvezetést pedig csak száz feletti Tisza-tó esetén tudnánk megközelíteni. És hol van egy zsilippel elzárt csatorna tározókapacitása a Tisza-tóhoz képest?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!